Ingezonden persbericht


Media alert

17 september 2007

Extreem weer leidt tot complicaties in supply chains

Manhattan Associates geeft tips voor onverwachte weersomstandigheden

In 2007 had Nederland te kampen met veel vormen van extreem weer. De onverwachte hitte in het voorjaar werd gevolgd door zware regenval en onweer in de zomer. Uit een rapport van Stichting Rioned* blijkt dat er nog meer hevige regenval op stapel staat voor dit jaar. Dit type extreme weersomstandigheden kan leiden tot problemen voor leveranciers en retailers. In tijden van aanhoudende hitte zijn frisdrankleveranciers niet in staat om de supermarkten te bevoorraden door de toenemende vraag. In periodes van aanhoudende regenval is er al snel een tekort aan paraplu's. Dit vraagt om een toenemende flexibele houding van retailers in het managen van hun supply chains.

Manhattan Associates, marktleider op het gebied van supply chain-oplossingen, geeft vijf tips om de voorraden op peil te houden tijdens extreme weersomstandigheden:


1) Transparantie - Maak het mogelijk dat alle partijen, zoals retailers en leveranciers, over dezelfde up-to-date informatie kunnen beschikken. Accuraat inzicht in de supply chain en de mogelijkheid om snel voorraden te traceren, kunnen van groot belang zijn tijdens een klimaatgerelateerde crisis.
2) Centralisatie - Bepaal één centraal punt waar beslissingen genomen kunnen worden om direct te reageren op veranderingen in vraag. In crisissituaties is het niet raadzaam informatie te verzamelen vanuit verschillende locaties. Als eerst alle informatie verwerkt moet worden, wordt kostbare tijd verspild voordat een besluit genomen kan worden.
3) Bescherm verkoopformule - Ontwikkel scenario's om verkoopcijfers op peil te houden. Als het door weeromstandigheden als een storm onmogelijk wordt om een bepaald gebied te bereiken, kunnen retailers hun verkoopstrategie hierop aanpassen. Zij moeten dan in andere gebieden bijvoorbeeld ongeplande promoties lanceren, om de omzet en marges te bewaken.
4) Productintelligentie - Implementeer intelligente tools om te anticiperen en te reageren op onverwachte situaties. Middelen als RFID, waarmee de beweging van producten nauwkeurig gevolgd kan worden, bieden retailers de mogelijkheid inzicht te krijgen in de veranderde situatie.
5) Noodscenario - Beperk de effecten van klimaatveranderingen, hoe onvoorspelbaar ook, door een goede planning en een flexibele supply chain. Door pro-actief na te denken over mogelijke gevolgen en noodscenario's op te stellen, hoeven retailers niet in paniek te raken wanneer het weer zich niet houdt aan de seizoenen.


* Stichting RIONED is het kenniscentrum voor riolering en water in de stad.

(369 woorden)

BERICHT VOOR DE REDACTIE

Over Manhattan Associates, Inc.
Manhattan Associates biedt wereldwijde supply chain-oplossingen aan organisaties die supply chain-software, -processen en -technologie als strategische voorwaarden voor marktleiderschap beschouwen. Het software-portfolio van het bedrijf omvat vijf essentiële productgroepen voor de supply chain: Planning en Forecasting, Inventory Optimisation, Order Lifecycle Management, Transportation Lifecycle Management en Distribution Management. Deze productgroepen worden verbeterd door Platform Applications - waaronder Supply Chain Intelligence, Supply Chain Visibility en Supply Chain Event Management - die de informatie en processen organiseren en aanleveren die nodig zijn om supply chains te optimaliseren over functies en locaties heen, zowel binnen als buiten een onderneming. Een Supply Chain Process Platform biedt een complete architectuur die flexibiliteit en schaalbaarheid bevordert en tegelijk de kosten van de implementatie, evolutie en ondersteuning van de oplossing tot een minimum beperkt. Ruim 1200 klanten gebruiken wereldwijd de complete supply chain-oplossingen voor het verbeteren van hun winstgevendheid en het opbouwen van een duurzaam competitief voordeel. Meer informatie is te vinden op www.manh.com .

Voor verdere persinformatie, fotomateriaal of een interview kunt u contact opnemen met Maud Geerbex van LEWIS - Global Public Relations: Tel: +31 (0) 40 235 4600 Fax: +31 (0) 40 235 4601 E-mail: maudg@lewispr.com www.lewispr.com

Voor meer informatie over Manhattan Associates kunt u contact opnemen met Jan Heijblom, Sales Manager Central Europe van Manhattan Associates: Tel: +31 (0) 30 214 3056 Fax: +31 (0) 30 214 3099 E-mail: jheijblom@manh.com

LEWIS - Global Public Relations

Hoevenweg 29
5652 AW Eindhoven
Nederland

Tel: +31 40 235 46 00
Fax: +31 40 235 46 01
Web: www.lewispr.com
Agency blog: www.lewis360.com