Vereniging van Effectenbezitters


Effect 19: Binck wil Alex

In Effect 19 komen de volgende onderwerpen aan bod:

Binck wil Alex
Effect had een interview met Thierry Schaap, topman van Binck. De snelgroeiende online bank. Schaap verwacht dat de provisies de komende jaren zullen dalen, maar in gratis handelen gelooft hij niet: 'In de VS bestaat Zero Commission Trading al tien jaar, maar het is geen succes.' En dat de concentratie van partijen in de markt zal groeien, waarbij BinckBank met belangstelling kijkt naar Alex, de Rabo-dochter die te koop staat: 'Strategisch is het een prachtig verhaal, een droomhuwelijk.'

Spyker's crahtest
Al drie keer eerder in de geschiedenis ging Spyker ten onder. Nu lijkt de automaker voor de vierde keer op weg te zijn naar zijn ondergang. Of kan de verkoop van de Formule 1 het bedrijf nog redden? Effect geeft een analyse van de recente (soms misleidende) berichtgeving van Spyker en trekt de conclusie dat ook na de verkoop de situatie bij Spyker kritiek blijft omdat de operationele problemen daarmee niet worden opgelost. De opbrengst moet bijna volledig worden gebruikt om bestaande kredieten af te lossen: Spyker heeft een vreemd vermogen van 140 miljoen euro, waarvan 80 procent bestaat uit kortlopende schuld.

Vastgoedfondsen 28 procent omlaag
Van overwaardering lijkt geen sprake meer bij de Nederlandse vastgoedfondsen. Gemiddeld liggen de koersen nu 28 procent onder de top. Begin dit jaar hadden we al gewaarschuwd voor de sterke overwaardering van vastgoedaandelen. Door de forse koersdalingen zijn de koersen weer redelijk in lijn met de intrinsieke waarde. De gemiddelde premie die op de top gemiddeld 37 procent bedroeg, is nu gereduceerd tot gemiddeld 5,7 procent discount.

Verder in Effect:


* Peter Paul de Vries neemt afscheid: in zijn laatste openingszet zegt vertrekkend VEB-directeur Peter Paul de Vries dat hij voorlopig uit de schijnwerpers stapt, maar dat hij waarschijnlijk actief blijft in de beleggingswereld.
* Een broodje met Ad Schellen: Effect at een broodje met Ad Schellen, de bevlogen beheerder van het OHRA Milieutechnologie Fonds. Hij ziet kansen bij de makers van zonnecellen en hun toeleveranciers.
* Philips vereenvoudigt structuur: Philips gaat van 5 naar 3 divisies. Koersdoelen worden verhoogd en beleggers zijn positief.
* ABN Amro bijna overgenomen: de biedingstrijd om ABN Amro nadert het hoogtepunt. Op 4 en 5 oktober sluiten de aanmeldingstermijnen.
* Herfstseizoen: column van Pieter Wind over de maand september, waarin voor beleggers veel duidelijk zal worden over de gevolgen van de kredietcrisis.
* Roche en Genetech wijzen farma de weg: analyse door Jacques Potuijt van het Zwitserse farmaciebedrijf Roche en zijn biotechnologiedochter Genentech. Beide aandelen zijn aantrekkelijk.
* Op zoek naar een schuilplaats: technische analyse door Royce Tostrams van enkele beleggingen die op technische gronden nog wel een positief advies meekrijgen: Rorento, de Hang Seng index en de technologiesector.
* Niet al goud wat er blinkt: column van Willem Middelkoop met een merkwaardig advies: koop goud en hoop dat de goudprijs niet verder stijgt.
* Stilzitten en puinruimen: Kees van Lieshout evalueert enkele optiecombinaties uit eerdere columns.
* Veilige middenweg: de Postbank Express Garant is een aantrekkelijk product voor wie niet van verliezen houdt.
* Groeien in de waardering van groei: de visie van Freddy van Mulligen op beleggingsfondsen die beleggen volgens de groeistrategie. Lange tijd bood de waardestrategie het beste rendement, maar groei komt terug!
* Ongewenst weglekken van familievermogen: een blik van de belastingadviseur op de financiële gevolgen van echtscheiding bij gemeenschap van goederen.
* Beloning Rinnooy Kan toegelicht: toelichting van de vijfde plaats in de beloningsschandalen top 10 van 2006.

De volledige artikelen kunt u lezen in Effect nummer 19. Voor de pers zijn de artikelen op aanvraag beschikbaar via het secretariaat van de VEB (070-3130000)

Vereniging van Effectenbezitters