Ingezonden persbericht


Kevin Abbring ook in de Hellendoornrally de snelste in de Mitsubishi Colt Cup

Schiphol-Rijk, 17 september 2007 - Met een voorsprong van bijna drieëneenhalve minuut heeft Kevin Abbring de Hellendoornrally, de zesde ronde van de Merwede Springs Mitsubishi Colt Cup, op zijn naam geschreven. Zijn vader Edwin finishte als tweede, Henk Westerbeek traditiegetrouw als derde.

Er bestond geen maat op Kevin Abbring en zijn navigator Harmen Scholtalbers. De KNAF Talent First-coureur sloeg al op de eerste avond op de gladde wegen rond Hellendoorn toe en deelde een mokerslag uit aan de concurrentie, die dat niet meer te boven kwam. Van de 16 klassementsproeven zette het 18-jarige talent er 15 op zijn naam. Slechts één keer waren Mark Nieuwlaar en Jan-Coert Kapteijn de snelleren in deze roemruchte rally, die voor de 26e maal in het Twenteland werd georganiseerd. De Hellendoornrally, voorheen Golden Tulip Rally, wordt wijd en zijd geroemd vanwege het schitterende parcours, dat een grote variatie biedt. En ook een hoge moeilijkheidsgraad heeft. Niet voor niets telde deze wedstrijd vele jaren als enige in ons land mee voor het Europees rallykampioenschap. De eerste avond bood al meteen de nodige spanning want vlak voor de start had het flink geregend. De wegen waren nog kletsnat maar toch kozen veel equipes voor droogweerbanden, wat tot de nodige schuivers leidde, zonder dat het tot ongelukken kwam. Als winnaar van de KNAF Talent First-verkiezing had Kevin Abbring onder andere een week training op het Noorse ijs gehad en die ervaring kwam hem goed van pas. Met grote stappen nam hij afstand van de concurrentie, die hem ook nooit meer in zicht heeft gekregen. Daarbij trakteerde het jonge talent de toeschouwers op fantastische drifts op de vele onverharde wegen.

Kevins vader Edwin zag er al na de eerste paar klassementsproeven geen heil meer in. "In vorige rally's kon ik nog aardig gelijke tred met Kevin houden maar nu is het gat al veel te groot geworden. Ik ga op aankomen rijden want van de jongens achter me heb ik niet zoveel te duchten", bromde de ervaren senior. Hoe anders zou het zijn gelopen als Mark Nieuwlaar niet tijdens de verkenningen op een snelheidsovertreding was betrapt, waardoor hij de rally al met twee strafminuten begon. En dat in zijn thuiswedstrijd. Nieuwlaar zocht zijn sportieve revanche, zette eenmaal de snelste tijd neer en scoorde verder op tien KP's de tweede tijd, waarvan tweemaal een ex-aequo met Edwin Abbring. Uiteindelijk finishte Nieuwlaar als vierde, op 1 minuut 18 achter Abbring Sr. inclusief zijn twee strafminuten. Hoewel de jonge Nieuwlaar toch nog Henk Westerbeek tot op 14 seconden wist te naderen, reed de ervaren Voorschotense postbode naar een voor hem erg bekende eindpositie: de derde plaats.

André Hof sloot de Merwede Springs Mitsubishi Colt Cup gelederen maar zat daar totaal niet mee. Hij had de nodige rallyavonturen beleefd: "Eenmaal remolie op mijn remschijven en eenmaal doorgegleden toen ook ik op droogweerbanden op die eerste klassementsproef reed, zonder schade overigens. Verder heb ik nog nooit zo hard op de Luttenbergring gereden als dit keer, is deze rally - samen met de West Brabant - de mooiste van allemaal en heeft mijn Coltje weer geen klap verkeerd gegeven. Ongelooflijk hoe betrouwbaar die is. Ik voel me er echt heel lekker in", loofde de zichtbaar genietende André Hof.

Uitslag:

1. K. Abbring/Scholtalbers, 191 km (16 proeven) in 1 uur 59 min. 16 sec.
2. E. Abbring/Van der Marel op 3 min. 25 sec.

3. Westerbeek/Mutsaers op 4 min. 29 sec.

4. Nieuwlaar/Kapteijn op 4 min. 43 sec.

5. Hof/Neeskens op 7 min. 30 sec.

Stand:

1. Kevin Abbring 100
Edwin Abbring 100
3. Henk Westerbeek 74
4. Mark Nieuwlaar 66
5. André Hof 56


---