Hulpverlening Gelderland Midden


Bevolkingsonderzoek baarmoederhalskanker start weer

In de regio van Stichting Baarmoederhalskankerpreventie Oost (SBO) start de volgende ronde van het bevolkingsonderzoek naar baarmoederhalskanker. Deze maand worden alle vrouwen geboren in 1962 uitgenodigd voor het bevolkingsonderzoek baarmoederhalskanker. Daarna volgen half oktober de vrouwen van 1977 en half november de vrouwen van 1952.

Het onderzoek

Het bevolkingsonderzoek heeft als doel om baarmoederhalskanker al in een vroeg stadium te kunnen ontdekken. Het onderzoek, een uitstrijkje maken, wordt door de eigen huisarts of assistente gedaan.

Alle vrouwen in de leeftijd van 30 tot 60 jaar ontvangen één keer in de vijf jaar een uitnodiging. De huisarts maakt vervolgens het uitstrijkje, het laboratorium beoordeelt dit op afwijkingen en de vrouw krijgt daarna via de huisarts de uitslag.Bij 1 2% van de vrouwen wordt een afwijking geconstateerd. Dit betekent lang niet altijd dat er sprake is van baarmoederhalskanker; wel wordt in zon geval geadviseerd het uitstrijkje te herhalen of verder onderzoek te doen. Wanneer baarmoederhalskanker in een vroegtijdig stadium ontdekt wordt, is het meestal goed te behandelen.

GBA en privacy

Voor het uitnodigen wordt gebruik gemaakt van gegevens uit de Gemeentelijke Basisadministratie (GBA) en de Huisartsen Informatie Systemen (HIS). Tussen huisarts en SBO worden ten behoeve van het uitnodigen gegevens uitgewisseld. SBO hanteert hierbij een privacyregelment.

De oproep

De vrouwen, die een uitnodiging kunnen verwachten, krijgen de uitnodiging van de eigen huisarts of via SBO. Hen wordt gevraagd binnen twee weken een afspraak te maken met de huisarts voor het maken van een uitstrijkje. Een informatiefolder wordt met de uitnodiging meegestuurd; verder kan men voor meer informatie bellen met de eigen huisarts of met de informatielijn Baarmoederhalskanker (telefoon: 026 377 3536). Voor de vrouwen is het onderzoek kosteloos.