Ingezonden persbericht


Bijna 75.000 woningen gereed in 2007

Er zullen in 2007 in totaal 74.900 woningen gereed komen. Het aantal gereedmeldingen stijgt hiermee met 3,5% ten opzichte van 2006. Dit blijkt uit de meest recente woningbouwprognoses van BouwKennis. Voor 2008 wordt een stijging van 7% verwacht. Een jaar later zal het aantal gereedmeldingen met 3,5% toenemen. BouwKennis signaleert in haar prognoses een aantal zaken die de komende jaren een negatieve invloed uit kunnen oefenen op de woningnieuwbouw. Het personeelstekort en de stijging van de bouwkosten zijn hier enkele voorbeelden van.

De ontwikkeling van de woningbouwcijfers hebben tijdens de eerste maanden van 2007 voor veel twijfel gezorgd. In april van dit jaar was het verschil in gereedmeldingen in januari tot en met april 2006 al opgelopen tot 21%. In mei werd dit verschil teruggebracht naar 10% en de cijfers over het eerste halfjaar laten voor 2007 een achterstand van 5% zien. Hierbij dient wel gezegd te worden dat van een aantal gemeenten, waaronder enkele grote, over het eerste halfjaar van 2007 geen opgave is ontvangen. Hierdoor is er geen compleet beeld van het aantal gereedgekomen woningen. Als hiervoor wordt gecorrigeerd, is het aantal gereedgekomen woningen waarschijnlijk ongeveer gelijk aan dat van het eerste halfjaar van 2006.

Piek in 2006 door EPC aanvragen
De gereedmeldingen liggen nog steeds niet in de lijn der verwachtingen van de verleende vergunningen. Vorig jaar piekte het aantal verleende vergunningen namelijk op een bijzonder hoog niveau. Het hoge aantal bouwvergunningen dat vorig jaar is verleend is deels te verklaren door het feit dat veel vergunningen nog zijn aangevraagd voor de aanscherping van de EPC norm naar 0.8. Deze vergunningen zijn vooral door bouwers voor de markt in 2005 aangevraagd en in 2006 daadwerkelijk verleend.

Daling verleende vergunningen in 2007 In de eerste zes maanden van 2007 is er voor ruim 37.000 woningen een bouwvergunning verleend. Dat is een daling van 24% ten opzichte van de eerste helft van 2006. De daling komt vrijwel geheel door het aantal verleende vergunningen voor koopwoningen. Dat de daling zo sterk uitpakt, komt mede doordat er in het eerste halfjaar van 2006 veel vergunningen zijn verleend.

Verwachtingen getemperd
De prognose van 74.900 is gezien het aantal woningen dat zich nog in de pijplijn bevindt voorzichtig te noemen. Volgens de pijplijnanalyse van BouwKennis, gebaseerd op de in de afgelopen jaren verstrekte vergunningen, zou een veel hoger aantal mogelijk zijn. Bovendien geeft de sector ook zeer positieve signalen af. Zo is de omzet van de bouwsector het afgelopen halfjaar met maar liefst 11% gestegen. Ook de signalen uit de Bouwbarometer® van BouwKennis en USP zijn overwegend positief. Een aantal zaken beïnvloeden de woningbouwproductie echter op dergelijk negatieve manier, dat de prognoses voor de komende jaren lager komen te liggen dan de verleende vergunningen doen vermoeden. Zo stagneert sinds eind 2006 de verkoop van koopwoningen. De verkooptijden nemen toe en gecombineerd met een wat grotere voorzichtigheid bij de ontwikkelaars zorgt dit voor vertraging in het in aanbouw nemen van woningen. Dit leidt tot het later gereedkomen van woningen. Ook het personeelstekort binnen de B&U zorgt ervoor dat de woningbouwproductie achterblijft bij de verwachtingen. Tevens is het hoogstwaarschijnlijk dat de bouwbedrijven zich meer focussen op de utiliteitsbouw en de renovatiesector, aangezien dit groeimarkten zijn.

Gereedgekomen woningen 2003 ­ 2009 (aantallen) 2003 59.629
2004 65.314
2005 67.019
2006 72.382
2007 74.900
2008 79.900
2009 82.700
Bron: BouwKennis, september 2007

Veel onzekerheden voor toekomst
Ook in de nabije toekomst spelen een aantal factoren een rol die zorgen voor onzekerheid waar het de bouw van nieuwe woningen in Nederland betreft. De conjunctuur gaat weliswaar vooruit, doch er is enige somberheid over de ontwikkeling van de koopkracht onder invloed van het kabinetsbeleid. Ook is de ontwikkeling omtrent de hypotheekrente onzeker. Tevens worden de regels bij het verstrekken van hypotheken steeds strenger, onder andere onder invloed van de Amerikaanse ontwikkelingen. En `last but not least;' de stijging van de bouwkosten. Zowel de prijs van materialen als de lonen zullen de komende jaren verder stijgen. Zeker van de lonen mag verwacht worden dat ze de komende jaren onder invloed van het oplopende personeelsgebrek meer zullen stijgen dan in de afgelopen jaren. Desalniettemin verwacht BouwKennis dat er in 2009, 82.700 woningen gereed zullen komen.

BouwKennis is uitgever van marktinformatie over de bouw-, woon-, vastgoed- en installatiesector. De producten van BouwKennis ondersteunen managers bij het bepalen en invullen van het beleid. Voor meer informatie over BouwKennis of om u in te schrijven voor de tweewekelijkse digitale nieuwsbrief, kijk op www.bouwkennis.nl.