De Nederlandse Bank


DNB adviseert Minister van Financiën over vvgb-aanvragen 'Consortium' en Fortis inzake ABN AMRO Bank

Persbericht

Details persbericht
Datum 17 september 2007

De Nederlandsche Bank (DNB) heeft vandaag de Minister van Financiën geadviseerd onder een aantal voorwaarden een verklaring van geen bezwaar (vvgb) te verlenen aan The Royal Bank of Scotland Group Plc, Banco Santander, Fortis N.V. en Fortis SA/NV (hierna gezamenlijk: Consortium) en RFS Holding B.V. voor de voorgenomen deelneming in ABN AMRO Bank. Daarnaast heeft DNB de Minister van Financiën geadviseerd onder een aantal voorwaarden een vvgb te verlenen aan Fortis Bank Nederland (Holding) N.V. voor de voorgenomen deelneming in ABN AMRO Bank. De aanvragen hiertoe werden ingediend op 18 juni 2007.

Deze adviezen worden gegeven onder bijzondere omstandigheden, waarbij de onzekerheden op de financiële markten groot zijn. Het niet goed functioneren van de geldmarkt kan negatieve gevolgen hebben voor alle banken die, direct of indirect, betrokken zijn bij de voorgenomen overname. Er zijn nog geen concrete en uitgewerkte plannen ten aanzien van de opsplitsing van ABN AMRO over de consortiumpartners en ten aanzien van de daar uit te voeren integratie van de opgesplitste onderdelen die aan DNB konden worden voorgelegd. DNB acht het van bijzonder belang dat voor iedere afsplitsing van ABN AMRO een vvgb-procedure wordt doorlopen, dan wel toestemming van DNB wordt verkregen.

Voor wat betreft de voorliggende aanvragen is DNB van mening dat geen van de geldende gronden in de Wet op het financieel toezicht (Wft) zich tegen de verlening van de gevraagde vvgb's verzet, mits daaraan een aantal voorschriften en beperkingen wordt verbonden. Zo gelden voor de aanvraag van het Consortium en RFS Holding B.V. bepalingen ten aanzien van de governance. Uitgebreid overleg terzake met consortiumpartners heeft geleid tot aanpassing van de overeenkomst tussen de consortiumpartners. Daarnaast gelden voor deze aanvraag specifieke eisen ten aanzien van de handhaving van de status quo vóórdat de aanvrager van de vvgb voldoende zeggenschap heeft verkregen, van een transitieplan en van een Capital and Liquidity planning. Voor de aanvraag van Fortis Bank Nederland (Holding) N.V. gelden aanvullende bepalingen ten aanzien van onder meer een integratieplan, de samenstelling van de Raad van Bestuur, de groepsfuncties, de solvabiliteit en de liquiditeit. Voor beide aanvragen gelden voorts specifieke eisen ten aanzien van projectorganisatie en de rapportage aan DNB.

De door DNB noodzakelijk geachte voorschriften en beperkingen hebben ten doel enerzijds een aantal risico's ten aanzien van de voornoemde wettelijke gronden uit de Wft te verminderen, en anderzijds te verzekeren dat DNB nauw wordt betrokken bij het verdergaande transitie-, integratie- en reorganisatieproces. Bij het niet naleven van de voorschriften en beperkingen kan een aanwijzing worden gegeven om een bepaalde gedragslijn te volgen, met als uiteindelijke sanctie dat een vvgb geheel of gedeeltelijk wordt ingetrokken.

DNB stelt in een separaat verzonden brief aan de Minister van Financiën dat de operationele risico's in de transitiefase in belangrijke mate met voorschriften en beperkingen kunnen worden ondervangen. Belangenconflicten tussen de Consortiumpartners of met onderdelen van ABN AMRO-groep kunnen hiermee echter niet volledig worden weggenomen. De financiële stabiliteitsrisico's van de voorgenomen overname en splitsing zijn echter op zichzelf bezien, mits de bedoelde voorschriften en beperkingen worden nageleefd, niet zodanig dat DNB op grond daarvan tot een negatief oordeel zou komen.

DNB is tot deze adviezen gekomen in goed contact met onder andere binnen- en buitenlandse toezichthouders, waaronder de Autoriteit Financiële Markten (AFM), de Belgische Commissie voor het Bank-, Financie- en Assurantiewezen (CBFA) en de Britse Financial Services Authority (FSA), en de betrokken financiële ondernemingen. De vvgb's treden in werking indien het openbare bod door de bieder uiterlijk op 31 december 2007 gestand wordt gedaan op de wijze en onder de voorwaarde die zijn opgesomd in het biedingsbericht van 20 juli 2007, en de financiering op adequate wijze zal zijn zeker gesteld.

Einde persbericht

Voor nadere informatie kunt u contact opnemen met: Tobias Oudejans (020-524 3100 en 06-524 96 961) en Herman Lutke Schipholt (020-5242712, 06-52496900).