Landelijk Expertisecentrum Verpleging & Verzorging

17-09-2007

Panel V&V cliëntveiligheid

Cliëntveiligheid vraagt meer en beter opgeleide verpleegkundigen en verzorgenden

Ongeveer een kwart van de verpleegkundigen en verzorgenden vindt dat er te weinig personeel (29 procent) en/of onvoldoende gekwalificeerd personeel (23 procent) is om de veiligheid van hun cliënten te waarborgen. Verpleegkundigen en verzorgenden zijn in 2007 negatiever over het cliëntveiligheidsbeleid dan in 2004. Verder vinden zij het in 2007 vaker te druk, slaan vaak pauzes over en zijn minder tevreden over de werkdruk. Dit blijkt uit de monitorpeiling van het Panel Verpleegkundigen en Verzorgenden, uitgevoerd door NIVEL, LEVV en V&VN.

Verpleegkundigen en verzorgenden zijn verder relatief tevreden en betrokken bij de organisatie waar zij werken, zo blijkt uit de monitorpeiling. Zij noemen drie factoren die het beroep aantrekkelijker kunnen maken:

* meer waardering vanuit de organisatie (directie) (69 procent)
* verlaging van de werkdruk (59 procent).
* meer bij- en nascholingsmogelijkheden (57 procent)

Uitkomsten van belang
V&VN gebruikt de uitkomsten van de monitorpeiling van het Panel Verpleegkundigen en Verzorgenden onder meer om naar de politiek en de landelijke brancheorganisaties aan te geven hoe het werk van verpleegkundigen en verzorgenden aantrekkelijker kan worden gemaakt. Het LEVV ondersteunt verpleegkundigen en verzorgenden bij het veiliger maken van de zorg en werkt samen met de V&VN en de Orde van Medisch Specialisten, NVZ en NFU aan het plan van aanpak voor patiëntveiligheid 'Voorkom schade, werk veilig'.

Monitorpeiling
Onderzoekinstituut NIVEL (Nederlands instituut voor onderzoek van de gezondheidszorg) bevraagt, in samenwerking met het LEVV (Landelijk Expertisecentrum Verpleging & Verzorging) en V&VN (Verpleegkundigen & Verzorgenden Nederland) minimaal twee keer per jaar het Panel Verpleegkundigen en Verzorgenden over hoe zij hun werk ervaren. Eenmaal per twee jaar gaat het over de aantrekkelijkheid van het beroep.

Panel Verpleegkundigen en Verzorgenden

Rapport De aantrekkelijkheid van het beroep
In 2006 werkten er naar schatting ruim 410.000 mensen in een verpleegkundige of verzorgende functie, inclusief helpenden en zorghulpen. Het rapport beschrijft een onderzoek dat in 2007 is gedaan onder verpleegkundigen en verzorgenden naar de aantrekkelijkheid van de beroepsuitoefening. Het is alweer het vierde rapport op rij over dit onderwerp. Eerdere onderzoeken naar de ervaren aantrekkelijkheid van het beroep werden gedaan in 2001, 2003 en 2005. In dit rapport kan daarom ook ingegaan worden op de ontwikkelingen sinds 2001.

Voor deze vierde monitorpeiling zijn van de 875 vragenlijsten 650 vragenlijsten ingevuld geretourneerd, een respons van 74 procent.

'De aantrekkelijkheid van het beroep 2007' A.J.E. de Veer, E.P. Poortvliet, B. Vogel, A.L. Francke (NIVEL, 2007) 137 p.

Dit rapport is te downloaden op www.venvn.nl/panelvenv, www.levv.nl/panelvenv of www.nivel.nl/panelvenv.

Voor meer informatie kunt u contact opnemen met:
* V&VN Monique Verkerk, communicatieadviseur, tel. 06 53 17 19 69
* LEVV Paul Poortvliet, programmaleider informatievoorziening, tel. 06 18 07 72 13

Voor meer informatie over het onderzoek kunt u contact opnemen met:

Anke de Veer, senior-onderzoeker NIVEL, 06 29 22 55 51