Ingezonden persbericht


Olie experts: 80 dollar per vat nog niet het einde van prijsstijging.

De wereld koerst onvermijdelijk af op een periode met hoge olieprijzen. Dat was de eenduidige boodschap van olieindustrie-insiders op de jaarlijkse conferentie van de Association for the Study of Peak Oil & Gas, dit jaar te Cork, Ierland. James Schlesinger, voormalig staatssecretaris van energie van de VS verwoordde het als volgt: "het opvoeren van de productie van aardolie wordt steeds lastiger, in de grote olievelden van de wereld zoals Cantarell in Mexico en Burgan in Koeweit neemt de productie snel af, zelfs de grote oliebazen, verenigd in de Amerikaanse National Petroleum Council zijn het erover eens dat we rap aardolie moeten besparen en over moeten stappen op hernieuwbare energiebronnen". Zijn boodschap, dat de wereld afkoerst op een langdurige periode van hoge olieprijzen, werd bevestigd in toespraken van o.a. Ray Leonard, Vice-President van Koeweit Energy Company, James Buckee, de CEO van oliemaatschappij Talisman Energy en Jeff Rubin, de hoofdeconoom van de Canadian Imperial Bank of Commerce.

Jeff Rubin's speech richtte zich op de olieconsumptie in Olieproducerende landen (Rusland, Mexico, Opec) die zo snel toeneemt dat het westen zich zorgen zou moeten gaan maken over de olie-export. In de woorden van Rubin "OPEC is zijn eigen export aan het kannibaliseren, in de komende jaren zal de export van OPEC afnemen vanwege toenemende consumptie". Volgens Rubin zal de combinatie van tegenvallende productiestijging en hogere consumptie in OPEC leiden tot olieprijzen in de drie cijfers. Die situatie wordt verergert doordat het westen nauwelijks toegang heeft tot de overblijvende oliereserves. "90% van de reserves in de portfolio van Westerse oliemaatschappijen ligt in olieproducerende gebieden waar in de komende 10 jaar de productie met 33% zal dalen. Vanwege een gebrek aan toegang in de OPEC landen en de Voormalige Soviet Unie, kan de olieproductie van de westerse oliemaatschappijen alleen nog maar dalen."

Opvallend was ook de presentatie van Ray Leonard. De voormalig medewerker van Yukos was een van de deelnemers van een besloten conferentie in 2006. Daar gaven vertegenwoordigers van de grote oliemaatschappijen en overheden en de OPEC lidstaten in alle openheid hun schatting van wereldwijde oliereserves. Die waren opvallend veel lager dan de veelgebruikte schattingen van overheidsinstanties als de United States Geological Survey (USGS) en de International Energy Agency. Waar de USGS uitkomt 700 miljard vaten aan nog te ontdekken reserves kwam de industriële consensus uit op 250 miljard vaten.

Redacties kunnen voor meer informatie kijken op de website van de conferentie te Ierland:

http://www.aspo-ireland.org/index.cfm/page/aspo6

Of rechtstreeks contact opnemen met Peakoil Nederland te Ierland via:

Rembrandt Koppelaar
Mob: +31 (0)6 - 12288904
Email: contact@peakoil.nl Website: http://www.peakoil.nl