Gemeente Hilversum

Bijzondere start voor een nieuw sportbeleid

28 augustus 2007
Op maandag 17 september geeft wethouder Sport Jan Rensen de aftrap voor het nieuwe sportbeleid van de gemeente Hilversum. Bijzonder daarbij is dat (sport)organisaties, sporters en andere geïnteresseerden hartelijk welkom zijn om van meet af aan mee te praten. Beleidsmedewerker Alfred Kok van de dienst Inwoners: "We zijn blij dat we hier in Hilversum hele actieve sportbestuurders hebben. Zij hebben ervaring en ideeën en die willen we graag horen. We gaan ze vragen waar ze met hun sportvereniging willen staan, over bijvoorbeeld vijf jaar. En: wat ze daarbij verwachten van de gemeente". Ook andere belangstellenden worden nadrukkelijk uitgenodigd om mee te praten.

"Sport scoort"
De basis van het sportbeleid van de afgelopen jaren was de nota "Sport scoort". Daarin lag het accent op breedtesport. Alfred: "Zoveel mogelijk mensen de gelegenheid geven om te sporten en dat te stimuleren". Een greep daaruit: in samenwerking met sportclubs kinderen van 10 tot 12 jaar kennis laten maken met verschillende takken van sport, aangepast sporten voor mensen met een belemmering, sporten met de naschoolse opvang, meewerken aan aansprekende evenementen, zoals Nike City Run, Hilversum Denkt, Arena Games, beachvolleybal, plezier in bewegen voor ouderen en sportactiviteiten in de wijken. Dankzij "Sport scoort" is de communicatie met de sportverenigingen sterk verbeterd. De website en de gelijknamige nieuwsbrief "Sport in Beweging" zagen het licht en er kwam een sportoverleg tussen gemeente en clubs van de grond".

Ook werd er gewerkt aan de herstructurering van sportpark Anna's Hoeve en sportpark Crailoo, de sanering van het REGEV-terrein, waarvan het zwembad en Sporthal Oost deel uitmaken, en aan de ontwikkeling van kunstvelden.

Verbeteren imago
Begin dit jaar werd "Sport scoort" geëvalueerd. Daarbij werd ook het collegeprogramma betrokken. "Sport krijgt daarin veel aandacht", aldus Alfred Kok. "We werken nadrukkelijk aan het verbeteren van het sportieve imago van Hilversum". "Bij de evaluatie werd vastgesteld dat we op sportgebied weliswaar een hoop goede dingen doen, maar dat dat nog niet altijd samenhangend gebeurt. Bovendien is er ondertussen veel veranderd. Sport heeft meer dan voorheen relaties met onderwijs en volksgezondheid. Het oude sportbeleid is op sommige vlakken ingehaald door de actuele maatschappelijke ontwikkelingen. De wethouder heeft zich sterk gemaakt voor een nieuw sportbeleid. Vroeger zou er dan eerst een nota zijn geschreven, maar nu gaan we eerst in gesprek met de betrokkenen. Mede op basis van die gesprekken komt er een nota. We hebben bewust gekozen om open te starten".

"We hebben goede ervaringen met samenwerkingsverbanden. De Federatie Berestein, waarin de gebruikers van het sportpark samenwerken, is een goed voorbeeld. De sportclubs kunnen profiteren van elkaars kennis en ervaring".

Voorwerk
De gemeente heeft al wat voorwerk gedaan. Zo zijn de sportaccommodaties geïnventariseerd. Verder werd het sportaanbod in Hilversum op een rijtje gezet.

Inmiddels zijn de (sport)organisaties en andere belangstellenden uitgenodigd voor de kick-offbijeenkomst, die op maandag 17 september om 19.30 uur begint in het raadhuis. Die bijeenkomst krijgt een vervolg op 1 en 2 oktober. Wilt u ook meedenken en meepraten over het nieuwe sportbeleid van de gemeente? Mail dat dan vóór 11 september aan sportinfo@hilversum.nl U kunt ook een antwoordformulier downloaden en na invulling opsturen. Klik hiervoor op de link aan de rechterkant van dit scherm.