Gemeente Hoogezand-Sappemeer

Nieboer moet illegaal gebruik stuk land stoppen - persbericht 068, 2007

Nieboer Recycling & Handelmaatschappij BV in Kiel-Windeweer moet stoppen met het illegale gebruik van een gedeelte van zijn perceel.

Overleg tussen de gemeente en Nieboer heeft geen resultaat gehad. Daarom besloot het college van Burgemeester en Wethouders het bedrijf de last tot ontruiming op te leggen onder de dwangsom van EUR 5.000 per week (ingaand op 17 september 2007) met een maximum van EUR 50.000.

De heren Heller en Schrage, omwonenden, vroegen in mei 2006 om handhavend op te treden tegen Nieboer Recycling & Handelmaatschappij B.V. Het bedrijf maakte volgens hen gebruik van een gedeelte van het perceel Nieuwe Compagnie 9 in Kiel-Windeweer in strijd met de bestemmingen water en agrarische doeleinden.Het betreft het gebruik van het noordwestelijke gedeelte van het perceel met een oppervlakte van circa 3.650 m2. Nieboer slaat er grond en diverse objecten op.

De afdeling Bouwen en Wonen stelde vast dat Nieboer deze overtreding pleegde.

Geen legalisatie

Burgemeester en Wethouders willen nu niet meewerken aan de legalisatie van het gebruik door daarvoor achteraf een vrijstelling van het bestemmingsplan te verlenen. De maximale grootte van het bedrijf is in augustus 1997 vastgelegd. Toen hebben burgemeester en wethouders voor het gebruik van alle gronden voor bedrijfsdoeleinden vrijstelling van het bestemmingsplan verleend. Daarbij is Nieboer meegedeeld dat de komende tijd aan verdere vergroting niet zal worden meegewerkt.

Nieboer gaf in oktober 2006 een inspraakreactie op het voorontwerp van het nieuwe bestemmingsplan Buitengebied. Om onder andere overeenkomstig aangevraagde milieuvergunning (bij de provincie Groningen) te kunnen werken, vroeg het bedrijf om een bedrijfsbestemming op het stuk land. Of deze bestemming er komt en zo ja, wanneer is onzeker. Dit bijvoorbeeld door het spanningsveld tussen Nieboer en het woningbouwplan Zuidzijde en de proceduretijd van het nieuwe bestemmingsplan.

Handhavend optreden

Nieboer, de provincie Groningen en de gemeente Hoogezand-Sappemeer hebben al enige maanden overleg gevoerd over de relaties tussen (de wensen van) het bedrijf en het plan Zuidzijde en de nieuwe milieuvergunning. Dit overleg duurt nog voort. Tussentijds is de gemeente vanwege het illegale gebruik wel volgens het standaard handhavingsstappenplan tegen het bedrijf opgetreden. De stappen met de constateringsbrief (november 2006) en de brief met de bestuurlijke waarschuwing (februari 2007) zijn inmiddels gezet. Nieboer kreeg hiermee de kans om vrijwillig de overtreding te beëindigen maar heeft dit tot nu toe nog niet gedaan.