De komst van een bedrijf uit Oman in de polyestermarkt en haar investering van 300 miljoen US-dollar, doet de industrietak consumentenverpakkingen ter waarde van 2 miljard US-dollar op haar grondvesten schudden

17/09/2007 17:32
PR Newswire



MUSCAT, Oman, CINCINNATI, en LONDON, September 17 /PRNewswire/ -- Een onderneming uit Oman, Octal Holding and Co. SAOC (www.octalglobal.com), staat op het punt om voor opschudding te zorgen in de doorzichtige plastic verpakkingenindustrie met een productiefaciliteit voor geïntegreerde PET-hars en APET-platen die mei 2008 in zal gaan.

De mededeling van Octal werd tijdens de 17e jaarlijkse SPE Thermoforming Conference in het Duke Energy Convention Center (kraam 135) in Cincinnati gedaan, als reactie op de duidelijke groeitrend voor verpakkingen van kant-en-klaarmaaltijden en het groter gebruik van doorzichtige harde verpakkingen voor consumentenproducten.

"De groei van APET als verpakkingsmateriaal is sterk," zei William J. 'Joe' Barenberg, chief operating officer van Octal werkzaam vanuit het bedrijfs wereldwijde verkoopcentrum in Dallas, Texas. "Maar het ontbreken van betrouwbare capaciteit en de inefficiënte wijze van productie en logistiek van het leveren van de verpakkingen hebben er toe geleid dat de groei ver beneden haar potentie is gebleven."

"Wij wensen de meest consistente APET-platen van de hoogste kwaliteit te leveren aan onze partners in de kunststofverwerkende (thermoforming) industrie, merk- en detailhandelspartners, zodat deze in staat worden gesteld om het hoogste productie- en rendementsniveau te behalen. Hierdoor zal de rendabiliteit door het gebruik van APET doorzichtige harde verpakkingen aanmerkelijk toenemen en wordt APET bij de keuze van beste materialen toegepast, wat eerder vanwege haar lage rendabiliteit werd uitgesloten."

Octal, die haar productie in december 2006 startte, heeft superieure kwaliteit APET-platen geleverd met een verbeterde meetmethode waardoor de grondstofkosten zijn verminderd en de productie is toegenomen. Indien we tot op 1% verschil kunnen meten, zullen producenten van verpakkingen exact weten hoeveel bakjes per ton APET-platen ze kunnen maken. "Dat betekent ook dat ze zich geen zorgen hoeven te maken over onvoorspelbare zwakke plekken waardoor nog meer kosten bespaard kunnen worden," zei de heer Barenberg. "Alles bij elkaar opgeteld kan dit een besparing opleveren van drie tot acht procent."

De allernieuwste op maat gemaakte installaties die door Octal toegepast worden, zorgen ervoor dat de platen van de buitenste laag helemaal tot in de kern bruikbaar zijn. Het eindresultaat is een APET-plaat met een superieure meetwijze, glans en doorzichtigheid, een snellere omlooptijd, hoger rendement, uiteindelijk een bakje met een hogere kwaliteit en lagere kosten.

De fabriek van de onderneming is de eerste die volledig is toegewijd aan de productie van APET, van hars tot plaat. Dit staat in tegenstelling tot de bestaande werkwijze van de industrie, waar hars die voornamelijk gemaakt wordt voor drankflessen ook gebruikt wordt voor vormgeving door hitte.

Octal is ideaal gelegen op de handelsroute die van Oost naar West loopt met haar fabriek direct gelegen naast de Salalah haven in Salalah, Oman. De levering van APET-platen kan praktisch aan iedere haven in de wereld binnen 12 tot 18 dagen plaatsvinden. Distributie, verkoop en klantenservice zijn gevestigd in de Verenigde Staten, Europa en Azië.

Octal begaf zich voor het eerst eind 2006 in de markt met een capaciteit van 20.000 ton. Verwacht wordt dat haar capaciteit wordt uitgebreid met 10.000 ton in september 2007. Dit wordt in mei 2008 gevolgd door twee nieuwe faciliteiten, één voor PET-hars en één voor APET-platen waardoor nog een aanvullende 300.000 ton aan capaciteit om APET-platen te maken wordt toegevoegd. Op dat moment zal Octal vijf keer groter zijn dan de eerstvolgende producent van APET-platen en de grootste PET-fabrikant in de Golfregio. Octal investeert meer dan 300 miljoen US-dollar in haar technologie van gedeponeerd handelsmerk en op maat gemaakte productielijn om zowel PET-hars als harde APET-folie te maken. Deze capaciteit vertegenwoordigt bijna 20 procent van de totale output door de industrie van APET-platen en zorgt ervoor dat fabrikanten verzekerd zijn van voorraad zodat ze hun volledige verpakkingsproductie kunnen omzetten.

"Onze gehele methode, van grondstoffen tot gefabriceerde APET-platen, is ontwikkeld met de vormgeving door hitte in gedachten," zei de heer Barenberg. "Onze strategie is om de productiemethode doelmatig te maken, kostenbesparingen voor vormgevers door hitte en verpakkers te creëren en om een plaat te leveren met de meest esthetische verpakking mogelijk. De (al lang bestaande) gebreken die de grootschalige uitbreiding van APET als verpakkingsondergrond heeft verhinderd wordt door onze methode aangepakt. Medio 2008 zal verkoop door Octal 500 miljoen US-dollar per jaar belopen, met een verdubbeling van capaciteit binnen 20 maanden daarna."

De focus van Octal op APET-platen is een antwoord op de globale trend van de levensstijl van consumenten die steeds meer verpakkingen van kant-en-klare maaltijden verlangd en de groeiende behoefte van de industrie aan meer capaciteit en verbeterde rentabiliteit. APET-platen zijn de grootst groeiende materialen voor doorzichtige plastic verpakkingen voor voedsel- en consumentenproducten. Het wordt gebruikt door vormgevers door hitte en handelsmerken, die er voornamelijk doorzichtige plastic bakjes van maken voor de verpakking van vers voedsel en zuivelproducten. Het heeft de eigenschap dat het een barrière voor zuurstof is, waardoor het een ideale keuze is. Het maakt ook een snelle invasie in de markt van bekers voor koude dranken. Het restant wordt gebruikt voor de verpakking van consumentenproducten die snel verkocht worden, zoals speelgoed, elektronische producten en gereedschap. APET is PVC en styreenkunststoffen aan het vervangen in gevallen waarin doorzichtigheid, glans en mechanische hardheid ideaal zijn om goederen zowel te beschermen tegen schade tijdens de productie als schade tijdens het plaatsen op de schappen.

Als gevolg van de wereldwijde vraag naar APET was de totale verkoop in 2006 ongeveer 2,25 miljard US-dollar. De timing van de substantiële en voortdurende investering door Octal valt samen met de groeiende vraag naar dit materiaal en het behoeft weinig betoog dat de onderneming vertrouwen heeft in haar succes.

John Maxwell, de vicepresident van verkoop voor Octal, voegde toe: "Onze cliënten hebben een leverancier nodig die een technische aanwinst is in het verminderen van kosten en het ondersteunen van innovatie. Octal levert een product dat hen in staat stelt meer innovatief te zijn in het ontwerp en om de kosten te verminderen."

De heer Barenberg merkte ten aanzien van de intentie om een globale leverancier te worden op: "Verpakkers met zowel één locatie als globaal, hebben een partner nodig die goed past bij hun eigen werkwijze, een leverancier die door middel van één telefoontje zowel een product als een oplossing voor dienstverlening levert voor één locatie of voor meerdere wereldwijde locaties. Tijdens een periode waarin APET-verpakkingen het aandeel in de markt van andere kunststoffen overneemt, is onze onderneming de enige die een dergelijke substantiële investering in APET doet. Als een producent van hoogstaande kwaliteit in een snel groeiende industrie hebben we er alle vertrouwen in om verpakkers te kunnen ondersteunen in hun globale initiatieven en groeiende ambities."

Voor informatie over het product en verkoop, gelieve contact op te nemen via email: info@octalglobal.com, of telefoon: +1-972-985-4370.

Octal Holding SAOC (www.octalglobal.com), opgericht in 2006, is snel 's werelds grootste producent van APET-platen aan het worden en levert zowel aan merknamen als aan de verpakkingsindustrie superieure meetwijze, glans en doorzichtigheid voor plastic verpakkingen. De onderneming stelt de eisen in APET-verpakkingen door gebruik van gepatenteerde technologie en methode van gedeponeerd handelsmerk, gekenmerkt door de meest nauwsluitende meetwijzer en
-tolerantie in de industrie. De APET-platen van Octal geven een snellere omlooptijd en uiteindelijk betere kwaliteit van het bakje en lagere kosten. Octal heeft de allernieuwste fabriek in het Midden-Oosten en verkoop en klantenondersteuning in de Verenigde Staten, Europa en Azië.

Website: http://www.octalglobal.com

Noord-Amerika, Christa Conte, +1-212-896-1238, cconte@kcsa.com, of Henry Feintuch, +1-212-896-1212, hfeintuch@kcsa.com, beiden werkzaam bij KCSA Worldwide; of Europa, Jonquil Simons, +44-0-78-6046-6959, of Holly Linnell, +44-20-7323-1587, octal@pielleconsulting.com, beiden werkzaam bij PIELLE Consulting; allen voor Octal Holding and Co. SAOC; AANTEKENING VOOR REDACTEUR: foto's met hoge resolutie en een logo van het bedrijf zijn op verzoek beschikbaar.