Ingezonden persbericht


PERSBERICHT

Amsterdam,16 juli 2007

Robodock brengt voor de tiende keer kunst en technologie samen

Amsterdams festival blikt terug en toont staaltje toekomst

Robodock viert haar tienjarig bestaan van 19 t/m 22 september op de Amsterdamse NDSM-werf met een uniek festival. Het multidisciplinaire vierdaagse festival brengt internationale grootheden op het gebied van kunst en technologie samen. Speciaal voor deze jubileumeditie is een programma samengesteld met internationale 'state of the art' projecten die nergens anders in Europa te zien zijn. Iedere festivaldag is er een ander aanbod.

Het thema van deze festivaleditie is Ritme en Tijd / Tien jaar Transformatie. Dit vormt de leidraad binnen het programma, het is de inspiratiebron voor de kunstenaars die aan het festival meedoen en het sluit aan op het Amsterdamse 'Feel the Rythm'-jaar.

Het festival presenteert een unieke wereld waarin hedendaagse kunst en technologie samensmelten. Geen enkele kunstdiscipline wordt uitgesloten. Robodock toont onvoorspelbare combinaties van spektakeltheater en vuurshows tot industriële installaties en multimedia en muziek.

Uit San Francisco komt Survival Research Laboratories. Dit beruchte kunstenaarscollectief heeft de reputatie 'the most dangerous shows on earth' te geven waarbij het publiek niet wordt gespaard. The Flaming Lotus Girls, uit dezelfde stad, presenteert 'Serpent Mother', een vijftig meter lange installatie in de vorm van het skelet van een slang, dat sissend en vuurspuwend op haar ei broedt en zich voortbeweegt. Serpent Mother vormde het hoogtepunt van Amerikaanse Burning Man Festival vorig jaar. Op muzikaal gebied is een intensieve programmering samengesteld waarbij bekende en onbekende bands en dj's vier dagen lang van underground tot wereldbeats laten horen. Het volledige programma wordt begin augustus bekend gemaakt.

Historie
Het tienjarig bestaan is een mijlpaal voor het festival dat keer op keer voor haar bestaansrecht heeft moeten vechten. In 1998 was Robodock de initiator van het Amsterdamse broedplaatsenbeleid. Tegenwoordig heeft Robodock een krachtige en onderscheidende identiteit binnen het internationale festivalaanbod. Robodock ontwikkelt zich tot productiehuis en investeert veel in nieuw talent. Uit een grootschalig festivalonderzoek in opdracht van het VSBfonds en VandenEnde Foundation kwam Robodock op gebied van talentontwikkeling dan ook als beste uit de bus. Robodock is door de jaren heen uitgegroeid tot dé ontmoetingsplaats voor kennisontwikkeling en een internationale broedplaats voor creatieve ideeën. Door zijn ruigheid en eigenzinnigheid geeft Robodock het Amsterdamse cultuurlandschap een eigen kleur.

zie ook: www.robodock.org

----------