Ingezonden persbericht


PERSBERICHT

Amsterdam, 15 augustus 2007

Robodock 2007 brengt unieke projecten samen

La Symphonie Mécanique muzikaal ijkpunt tijdens de 10e editie van Robodock festival

La Machine, een internationaal vermaard kunstenaarscollectief uit Frankrijk, ontwerpt en bouwt tot de fantasie sprekende machines. Hun project La Symphonie Mécanique is een uniek project, waarbij machines veranderen in musici.

Tijdens de tiende editie van Robodock (19 t/m 22 september) is dit project te bewonderen op de NDSM-werf, samen met andere grootschalige projecten van kunstenaars van over de hele wereld. Bij deze bijzondere editie van Robodock is de organisatie erin geslaagd 's werelds toonaangevende projecten rondom technologie en kunst, spektakeltheater, multimedia en industriële installaties op één Europese locatie samen te brengen.

Over La Symphonie Mécanique
La Symphonie Mécanique is in samenwerking met componist Dominique Malan ontworpen. Deze machine bootst een echt orkest na en produceert een muziekstuk op muziekinstrumenten, die allen machinaal worden aangedreven. Malan heeft niet de bedoeling om de mens te vervangen, maar wil 'een nieuwe familie aan het klassieke orkest toevoegen'.

La Symphony Mécanique is een geluidslaboratorium waar iedere bezoeker zijn eigen ritme samenstelt, enkel door zich te verplaatsen. Hiermee nadert La Machine de essentie van Robodock zeer dicht. In de visie van La Machine zijn 'machines net zo belangrijk als acteurs, waardoor technici kunstenaars kunnen worden en oude loodsen theaters'.

Over Robodock:
Robodock festival vindt plaats van 19 t/m 22 september 2007 op de Amsterdamse NDSM-Werf. Naast talloze interactieve installaties en spektakeltheater zijn er ook diverse optredens te zien van grote bands met gevestigde namen en vernieuwende dj's.

Het tienjarig bestaan is een mijlpaal voor het festival dat keer op keer voor haar bestaansrecht heeft moeten vechten. In 1998 was Robodock de initiator van het Amsterdamse broedplaatsenbeleid. Tegenwoordig heeft Robodock een krachtige en onderscheidende identiteit binnen het internationale festivalaanbod. Robodock ontwikkelt zich tot productiehuis en investeert veel in nieuw talent. Uit een grootschalig festivalonderzoek in opdracht van het VSBfonds en VandenEnde Foundation kwam Robodock op gebied van talentontwikkeling dan ook als beste uit de bus. Door zijn ruigheid en eigenzinnigheid geeft Robodock het Amsterdamse cultuurlandschap een eigen kleur.

Zie ook www.robodock.org

----------


Ingezonden persbericht