Telematica Instituut


Boekpresentatie

Ambient Intelligence: toekomst van de zorg of zorg van de toekomst?

2007-09-10

Op 19 september neemt prof.dr. H.M. Dupuis, VVD-lid in de Eerste Kamer, het eerste exemplaar in ontvangst van Ambient Intelligence: toekomst van de zorg of zorg van de toekomst? In dit boek bespreken de auteurs van het Rathenau Instituut en het Telematica Instituut welke kansen slimme, alom aanwezige zorgtechnologie biedt, maar ook welke nieuwe vragen zij oproept.

AMIR2 Ambient Intelligence biedt een revolutionaire visie op de toekomst van de zorg. Computers kleiner dan een postzegel passen overal in: in de muren van uw huis, in gebruiksvoorwerpen, in de zoom van uw kleding, zelfs in uw lichaam. Hiermee kan een slimme zorgomgeving worden ingericht, die weet waar u bent, hoe het met u gaat en die zelfs kan ingrijpen als dat nodig is, bijvoorbeeld door automatisch medicijnen toe te dienen of een arts te waarschuwen. Maar een goede introductie van Ambient Intelligence vereist niet alleen intelligente hardware en software. Ook veranderingen in de organisatie van de zorg zijn nodig.

In deze studie wordt, aan de hand van vijf actuele cases, onderzocht welke kansen slimme zorgtechnologie biedt, maar ook welke nieuwe vragen zij oproept. Een belangrijke belofte van Ambient Intelligence is bijvoorbeeld dat de technologie in dienst staat van het individu. Maar voor een beter beheer van de eigen gezondheid zal de patiënt ook mee moeten werken. Beschikken patiënten ook over de vaardigheden om deze verantwoordelijkheid te dragen?

De auteurs laten het niet bij het beoordelen van een visie, maar geven een eerste aanzet tot een aanvaardbare inbedding van slimme technologie in de praktijk. Om Ambient Intelligence de toekomst van de zorg te laten worden en niet de zorg van de toekomst, is vooral een gedeelde visie nodig. De auteurs pleiten daarom voor een debat tussen alle partijen in de zorg, zoals de overheid, zorgverleners en verzekeraars, patiënten en de industrie.

Informatie over het programma van 19 september vindt u op de website van het Rathenau instituut. Hier kunt u zich tevens aanmelden voor de boekpresentatie.

Voor meer informatie kunt u contact opnemen met Ferial Moelaert (ferial.moelaert@telin.nl).