Gemeente Zeist

14-09-2007: Officiele start verbouwing aulacomplex Begraafplaats

Wethouder Berkhout geeft startsein modernisering gebouwencomplex Algemene Begraafplaats

Woensdag 19 september geeft wethouder Cees Berkhout om 12.00 uur het startsein voor de modernisering en verbouwing van het gebouwencomplex op de Algemene Begraafplaats van de gemeente Zeist.

Onder het gebouwencomplex vallen o.a. de aula, ontvangst- en condoleanceruimten voor familie en belangstellenden en de koffieruimten. Het bestaande bouwwerk is een gemeentemonument en zal onder leiding van gemeentearchitect Gijs Kuiper zo veel mogelijk in de originele jaren '60 stijl worden verbouwd zodat het gebruik van de ruimten beter voldoet aan de eisen van deze tijd. Zo wordt aan de bestaande bouw van de aula een ronde glazen uitbouw toegevoegd waardoor deze in capaciteit toeneemt van 85 naar ongeveer 125 zitplaatsen. De huidige opstelling van de zitplaatsen wordt een kwartslag gedraaid en gericht op de glazen uitbouw. Dit is in de richting van een denkbeeldige landschappelijke as. Door het uitzicht te verleggen wordt de ruimte serener. Het geheel wordt moderner en lichter. Ook worden de ontvangstruimte voor de nabestaanden en bezoekers uitgebreid en er zal een tweede condoleanceruimte bijkomen. Aan de uitwerking van het ontwerp hebben diverse uitvaartondernemers bijgedragen.

Werkzaamheden

Rond 1 augustus 2008 verwacht men dat de aula en de andere ruimten klaar zijn en zal het vernieuwde complex worden geopend. Tot die tijd worden de gebouwen door hekken, met daarop doeken, afgeschermd. Om de rust op de begraafplaats niet te verstoren wordt de geluidsoverlast tot een minimum beperkt. Er wordt niet geheid en de aannemer zal erop toezien dat er geen radio aanstaat.

Alternatieve locaties

Dit betekent dat het complex vanaf 3 september 2007 gesloten is voor publiek. De begraafplaats is wel toegankelijk. Begrafenisondernemers zijn in een vroeg stadium betrokken bij de bouwplannen en waren bereid te voorzien in andere locaties voor het houden van diensten, het condoleren en het nuttigen van koffie en thee. Ter compensatie van het ontbreken van deze dienstverlening van de gemeente Zeist zijn de tarieven voor het kopen van een graf verlaagd.