Gemeente Woerden


* Persberichten

Expositie prehistorische vondsten In Brediusschuur

Prehistorische vondsten uit de zandwinplas zijn de aanleiding voor de tentoonstelling "Neanderthalers in Woerden?". De zandwinplas is normaal gesproken niet toegankelijk voor publiek. Maar ... woensdagmiddag 19 september wel! Om 13.30 en 14.30 uur bent u welkom voor een rondleiding over het terrein van de zandwinplas. Meldt u zich wel even aan!
Stuur hiervoor een mail met naam, aantal personen en voorkeurstijd naar: nme@woerden.nl of bel: 0348-428 436. Medewerkers van de zandwinner Ballast-van Oord zullen de rondleidingen verzorgen. Voor of na de rondleiding is er de mogelijkheid om de tentoonstelling "Neanderthalers in Woerden?" in de Brediusschuur te bezoeken. De tentoonstelling staat nog tot 14 oktober in De Brediusschuur, het centrum voor natuur- en milieueducatie in het Brediuspark te Woerden en is op woensdag- en zondagmiddag gratis te bezoeken van 13.00 - 16.00 uur.

De aanleiding voor deze tentoonstelling zijn de vondsten die gedaan zijn vanuit de zandwinplas in Snel en Polanen te Woerden. Behalve zand en grind komen er uit deze inmiddels 35 meter diepe plas ook allerlei andere vondsten mee omhoog, waaronder bijzondere vondsten die te maken hebben met prehistorische tijden. Naast dierlijke resten van o.a. mammoet, wisent, reuzenhert en kroeskoppelikaan zijn ook stenen werktuigen, zogenoemde artefacten uit de Neanderthalertijd (van zo'n 150.000 tot 30.000 jaar geleden) gevonden. De veronderstelling dat in Woerden en omgeving Neanderthalers hebben rondgezworven is dan ook goed denkbaar.

Sinds het begin van de zandwinning in 1992 is de heer Pieter Stoel, vrijetijdsarcheoloog, bezig met onderzoek naar deze prehistorische vondsten. In samenwerking met o.a. Universiteit Leiden zijn de vondsten op wetenschappelijke waarde onderzocht.

Er is inmiddels zoveel waardevol materiaal gevonden dat de NME Werkgroep besloten heeft daar een publiekstentoonstelling aan te wijden. De heer Pieter Stoel werkt hieraan mee en stelt veel van zijn vondsten ter beschikking. Naast prehistorische vondsten uit de zandwinplas wordt de expositie aangekleed met informatie over en modellen van Neanderthalers en prehistorische dieren. De groep levensechte modellen van Neanderthalers komt uit het Gallo-Romeins Museum in Tongeren (België). Speciaal voor kinderen zijn extra activiteiten aan de expositie toegevoegd.

Adres:
De Brediusschuur
Kievitstraat 42
3443 BG Woerden
Telefoon 0348-42585 (tijdens openingsuren - op woensdag en zondag van 13.00 tot 16.00 uur)
De Brediusschuur staat in het Brediuspark te Woerden, aan het eind van de Kievitstraat nog 50 meter verder het park inlopen. Parkeren kan in de Kievitstraat.

Gemeente Woerden | Blekerijlaan 14 | Postbus 45 | 3440 AA Woerden | tel. (0348) 428 911 | stadhuis@woerden.nl |