Vrije Universiteit Amsterdam

Persbericht

Oratie Hoogleraar Hans Boutellier

Er onstaat een nieuwe sociale orde

Burgers voelen zich onzeker over de toekomst van de samenleving. Ze zijn op zoek naar nieuwe identiteiten individueel en collectief en de positie van de staat is verzwakt, aldus professor dr. Hans Boutellier. Boutellier, hoogleraar aan de Vrije Universiteit, spreekt in zijn inaugurele rede: Nodale orde; veiligheid en burgerschap in een netwerksamenleving over de nieuwe sociale ordening in de samenleving.

In zijn oratie, die hij 19 september a.s. zal uitspreken, introduceert Boutellier het begrip nodale orde, waarmee hij verwijst naar een netwerksamenleving waarin een grote behoefte is aan veiligheid. De netwerksamenleving wordt gekenmerkt door het wegvallen van een coherente civiele orde, waardoor de staat zich genoodzaakt ziet deze zelf te organiseren onder de noemer veiligheid .

Er zal 19 september tevens een aansluitend symposium plaatsvinden. Hieraan zal medewerking worden verleend door burgemeester Job Cohen (onder voorbehoud), korpschef Amsterdam Bernard Welten, Trevor Jones (hoogleraar aan de University of Wales), Ira Helsloot (bijzonder hoogleraar), Monica den Boer, Ludo Blok en Ronald van Steden (allen VU).

Hans Boutellier bekleedt sinds 1 april 2006 de leerstoel Veiligheid en Burgerschap aan de VU. Dit is een initiatief van het politiekorps Amsterdam-Amstelland, de gemeente Amsterdam en de Faculteit Sociale Wetenschappen VU.