Deelgemeente IJsselmonde Rotterdam

Citatenroute Lombardijen

Feestelijke onthulling kunstwerk Pliniusstraat

Woensdag 19 september van 16.00 - 18.00 uur naast het winkelcentrum aan de Pliniusstraat.
Met: Poppentheater van Wim Noordergraaf
Optreden van accordeonduo de Galanties
Springkussen
Lekkere hapjes en drankjes
Openingshandeling om 16.30 uur

Route langs 15 kunstwerken
De Citatenroute wordt een route langs 15 kunstwerken in 15 straten van Lombardijen. De kunstwerken gaan over de filosoof of schrijver waar de straat naar is vernoemd en 1 van zijn wijsheden. Bewoners van de straat zochten zelf dit citaat uit.

De Citatenroute is onderdeel van het Sociaal Investeringsprogramma Lombardijen. Via dit programma willen deelgemeente IJsselmonde en woningcorporatie Com·wonen het aanbod aan buurtactiviteiten versterken en de betrokkenheid van bewoners bij hun buurt versterken. Verhaal achter de straatnaam De Citatenroute Lombardijen is een idee van bewoner Bas van der Ven. Lombardijen heeft straatnamen op trots op te zijn. De namen van de grootste denkers en schrijvers uit de Westerse cultuurgeschiedenis zijn terug te vinden op de straatnaamborden in de wijk. Iets van de roem van de denkers straalt af op de bewoners die er wonen. Het idee achter de route is dat als je weet waarom je straat zo heet en wat voor verhaal daar bij hoort, dit je gevoel voor de straat en de buurt vergroot. Bewoners zochten citaten uit Sociaal Investeren Lombardijen heeft het idee van Bas opgepakt en is samen met hem aan de slag gegaan met de bewoners uit een vijftiental straten. De citaten zijn uitgezocht en beoordeeld door de bewoners uit de straat. Er is begonnen in de Menanderstraat en de Pliniusstraat. Voor die eerste 2 straten zijn kunstenaars gevraagd het gekozen citaat uit te beelden en een plaatsje te geven in de straat. De eerste 2 citaten zijn pasgeleden aangebracht.

Uw favoriete citaat
Wat is uw favoriete wijsheid? De bedenkers van de Citatenroute zijn hier erg benieuwd naar. Het idee is om met (een selectie van) de favoriete wijsheden van bewoners uit Lombardijen een wegwijzer te maken en deze te plaatsen in het Spinozapark. U kunt uw citaat of spreuk achterlaten tijdens het openingsfeest in de Pliniusstraat of mailen naar ineke.demaaijer@comwonen.nl.

Wandelroute
Als alle kunstwerken klaar zijn, zal de wandelroute worden uitgezet. De gekozen schrijvers en straten voor de Citatenroute zijn: Menanderstraat, Pliniusstraat, Sapphostraat, Homerusstraat, Dantestraat, Cervantesstraat, Pascalweg, Molièreweg, Rousseaustraat, Voltairestraat, Dickensstraat, Fichtestraat, Socratesstraat, Platostraat, Zenostraat

Plinius:
Wij maken verre reizen om dingen te zien waarop wij in onze
woonplaats geen acht slaan.