ABVAKABO FNV

Thuiszorg en verpleeg- en verzorghuizen zitten klem tussen cao en WMO

"De thuiszorg zit klem tussen de WMO-perikelen en het onaantrekkelijke cao-voorstel van de werkgevers". Dat zegt Pim van Loon, landelijk cao-onderhandelaar ABVAKABO FNV. "Beide zijn niet goed voor de werknemers in Verpleeg- en verzorgingshuizen en de thuiszorg. Niet goed voor de aantrekkelijkheid van de sector. En niet goed voor de cliënten. Je zou kunnen zeggen dat er door de werkgevers een wielklem op de sector is gezet".

25.000 handtekeningen

Woensdag 19 september zal van Loon de handtekeningen van ruim 25.000 werknemers overhandigen aan de dhr. Venema. Hij is de eerste cao-onderhandelaar namens de brancheorganisatie van de werkgevers voor de verpleeg- en verzorgingshuizen en de thuiszorg (VVT). Dit zijn handtekeningen van werknemers, die tijdens de zomermaanden hun onvrede over het cao-voorstel kenbaar hebben gemaakt aan de vakbond.

Na maanden onderhandelen heeft ABVAKABO FNV de onderhandelingen begin juni afgebroken. De huidige voorstellen van de werkgever zijn:
* meer werken voor hetzelfde salaris;

* verlagen bijdrage ziektekosten

* meer flexibiliteit door verruiming arbeidstijden en door een toename van flexibele contracten

Pim van Loon: "In plaats van verslechteringen moet er onder meer een minimale stagevergoeding komen. Hiermee wordt de zorg aantrekkelijk gemaakt voor nieuwkomers. Iedereen weet dat zij de komende jaren keihard nodig zijn".

Campagne Wielklem van start

De overhandiging van de handtekeningen is het startsein voor de `Wielklem'-campagne van ABVAKABO FNV. Gewapend met wielklemmen en bijbehorende boetes gaat de vakbond de komende tijd op pad. Van Loon: "In de cao wordt onder meer geregeld hoeveel je verdient, wat je werktijden zijn en hoe je vrije tijd is geregeld. Dit raakt zowel het werkende als privé-leven van de werknemers. Goede afspraken hierover zijn belangrijk".

Woensdagmiddag geeft de vakbond direct opvolging aan de overhandiging van de petitie door een blokkade van het hoofdkantoor van Sensire in Terborg. De werkgever wordt die middag uitgenodigd uit te leggen waarom er nog geen cao is. Werknemers uit de gehele regio worden verwacht. Zij zullen de wielklem van zich afwerpen. 18-09-2007, Thuiszorg, Verpleeg- en verzorgingshuizen | Meer over: