Bijna 30 miljoen om wachtlijst buitenschoolse opvang weg te werken

woensdag 19 september 2007

Het kabinet trekt volgend jaar 29 miljoen euro uit om de wachtlijsten in de buitenschoolse opvang te bestrijden. Dat schreef staatssecretaris Sharon Dijksma (Onderwijs) op Prinsjesdag aan de Tweede Kamer.

Sinds het begin van dit schooljaar moeten basisscholen hun leerlingen tussen 07.30 uur en 18.30 uur opvang bieden als ouders daarom vragen. Omdat de vraag veel groter is dan het aanbod is een wachtlijst van 20.000 kinderen ontstaan. Het geld dat Dijksma nu heeft toegezegd gaat naar uitbreiding van de capaciteit op zeer korte termijn. Voor april volgend jaar moet de wachtlijst met 8.000 kinderen zijn gekrompen.

Bovenop de 29 miljoen wordt tien miljoen euro uitgetrokken voor voldoende en gekwalificeerd personeel. Het ministerie van OCW gaat samen met werkgevers en werknemers kijken hoe hun opleidingsniveau te verhogen is. De staatssecretaris richt verder een expertisecentrum op, dat tot 2010 kinderopvangorganisaties, scholen en gemeenten gaat helpen met de uitbreiding van de capaciteit. De gemeenten zijn verantwoordelijk voor de huisvesting en de afgifte van bouwvergunningen. Zij krijgen hulp om deze taken beter op elkaar af te stemmen.

De verwachting is dat de vraag naar buitenschoolse opvang de komende jaren sterk blijft groeien. Daarom gaat Dijksma overleggen met het Waarborgfonds kinderopvang over de vraag hoe dit fonds middelen kan inzetten voor de uitbreiding van het aantal plaatsen.