Senternovem


18-09-2007 | Wijzigingen in de WBSO (Belastingplan 2008)

In het Belastingplan 2008 staan een aantal wijzigingen voor de WBSO aangekondigd. Sommige wijzigingen treden per 2008 direct in, andere zijn later van toepassing. De vereenvoudigde berekeningswijze voor het uurloon treedt bijvoorbeeld nog niet in werking per 1 januari 2008. Voor 2008 wordt het uurloon nog op de huidige wijze bepaald, alleen wordt er wel een indexatie toegepast. Verder wordt het moment waarop de gerealiseerde Speur- en Ontwikkelingsuren moeten worden gemeld aangepast. De mogelijkheid bestaat dat verplicht wordt gesteld om de gerealiseerde S&O-uren elektronisch te verstrekken.

De volgende artikelen zijn de voor de WBSO in 2008 belangrijkste wijzigingen uit het Belastingplan 2008:

D. In artikel 23, vierde lid, wordt "waarbij dit gemiddelde loon naar boven wordt afgerond op een veelvoud van EUR 5" vervangen door "waarbij dit gemiddelde loon wordt vermenigvuldigd met de factor 1,02 en vervolgens naar boven wordt afgerond op een veelvoud van EUR 5". Verder wordt "een bedrag van EUR 28" vervangen door: "een bedrag van EUR 29".

Memorie van toelichting
In ieder geval voor het jaar 2008 wordt nog uitgegaan van de huidige overgangsregeling. Hiervoor is gekozen omdat deze regeling - hoewel dus wordt uitgegaan van gedateerde gegevens - eenvoudig is en bekend is bij S&O-inhoudingsplichtigen. Daarbij zal, omdat in de overgangsregeling moet worden uitgegaan van de S&O-lonen uit 2005, een indexatie worden toegepast. Voor S&O-inhoudingsplichtigen die in 2005 geen speur- en ontwikkelingswerk hebben verricht waarvoor zij over een S&O-verklaring beschikken, wordt het huidige forfait met ingang van 1 januari 2008 verhoogd van EUR 28 naar EUR 29 (het gemiddelde uurloon van alle S&O-inhoudingsplichtigen die in 2007 geen gebruik maakten van het forfait in 2007).

E. Artikel 24 wordt als volgt gewijzigd:

1. In het derde lid, eerste volzin, wordt "binnen drie kalendermaanden na afloop van de periode waarop de S&O-verklaring betrekking heeft of, indien dat later is, binnen drie maanden na de afgifte van de S&O-verklaring" vervangen door "gezamenlijk voor alle op een kalenderjaar betrekking hebbende S&O-verklaringen binnen drie kalendermaanden na afloop van het kalenderjaar waarop de in dat lid bedoelde S&O-verklaringen betrekking hebben of, indien dat later is, binnen drie kalendermaanden na de afgifte van de laatste S&O-verklaring die betrekking heeft op dat kalenderjaar". Voorts vervalt de tweede volzin.
2. Onder vernummering van het vierde lid tot vijfde lid, wordt na het derde lid een lid ingevoegd, luidende:
"4. Bij het eindigen van de inhoudingsplicht vóór het tijdstip, bedoeld in het derde lid, wordt in afwijking van dat lid de mededeling gedaan binnen één kalendermaand nadat de inhoudingsplicht is geëindigd."

3. In het vijfde lid (nieuw) wordt "de indiening daarvan" vervangen door: "de indiening daarvan, waarbij in het algemeen of voor groepen van gevallen kan worden bepaald dat de mededeling uitsluitend op elektronische wijze kan worden gedaan."

F. Artikel 25 wordt als volgt gewijzigd:

1. In het eerste lid wordt "een correctie-S&O-verklaring af waarbij hij het bedrag van de correctie-S&O-verklaring vaststelt" vervangen door: "een correctie-S&O-verklaring af voor alle op het kalenderjaar betrekking hebbende S&O-verklaringen gezamenlijk, waarbij hij het bedrag van de correctie-S&O-verklaring, gespecificeerd per S&O-verklaring, vaststelt."
2. In het vierde lid, eerste volzin, wordt "komt zoveel mogelijk in mindering op het bij de S&O-verklaring" vervangen door "komt zoveel mogelijk in mindering op het bij één of meer S&O-verklaringen". Ook wordt in de tweede volzin "de over het aangiftetijdvak waarin de correctie-S&O-verklaring is gedagtekend af te dragen loonbelasting" vervangen door: "de over het aangiftetijdvak waarin de correctie-S&O-verklaring is gedagtekend of het daaropvolgende aangiftetijdvak af te dragen loonbelasting."

G. In artikel 27, vierde lid, wordt "binnen twee kalendermaanden na afloop van het kalenderjaar" vervangen door: "binnen drie kalendermaanden na afloop van het kalenderjaar".

Memorie van toelichting
Daarnaast wordt nog een aantal andere wijzigingen aangebracht ter vereenvoudiging van de WBSO. Ten eerste gaat het om een verminderde frequentie van de mededelingsplicht voor de S&O-inhoudingplichtige bij overschrijding van de marge (dat wil zeggen dat het daadwerkelijke aantal S&O-uren afwijkt van het voorgenomen aantal uren waarvan de S&O-verklaring uitgaat en daarbij bepaalde marges worden overschreden) en, in samenhang daarmee, een verminderde frequentie voor de afgifte van een correctie-S&O-verklaring die volgt op een mededeling van de S&O-inhoudingplichtige aan SenterNovem. Hierdoor wordt het maximale aantal (correctie)mededelingen van drie per kalenderjaar teruggebracht naar maximaal één per kalenderjaar.

Ten tweede wordt, in verband met in de praktijk gebleken knelpunten, de termijn waarin een correctie-S&O-verklaring in de aangifte voor de loonheffingen moet worden verwerkt, met een aangiftetijdvak verlengd. Verder wordt de mogelijkheid gecreëerd om bij ministeriële regeling de S&O-inhoudingsplichtige te verplichten tot het op elektronische wijze indienen van de aanvraag en de mededeling. Dit sluit aan bij de steeds meer gangbare praktijk en de verdere digitalisering van de maatschappij en leidt tot een vereenvoudigde en snellere verwerking door SenterNovem van benodigde gegevens.

Tot slot wordt de mededelingstermijn bij de S&O-aftrek in de inkomstenbelasting in geval van besteding van minder dan 500 uren aan speur- en ontwikkelingswerk verlengd met een maand. Deze termijn wordt daarmee in overeenstemming gebracht met de mededelingstermijn voor de S&O-inhoudingsplichtige in geval van margeoverschrijding bij de S&O-afdrachtvermindering.

De volledige tekst uit het Belastingplan 2008 over de voorgenomen wijzigingen voor de WBSO vindt u in de onderstaande documenten en op de Rijksbegrotingssite 2008.

Meer informatie

Rijksbegrotingssite 2008
Belastingplan 2008: wettekst overige fiscale maatregelen 2008 [pdf, 69,92 Kb]
Belastingplan 2008: memorie van toelichting overige fiscale maatregelen