Gemeente Dongeradeel



---

NOFA-samenwerking gaat nieuwe fase in

De gemeenten Achtkarspelen, Dantumadeel, Dongeradeel en Kollumerland c.a. zijn verenigd in de Noordoost Friese Aanpak (NOFA). Ze werken samen op het gebied van werk, inkomen en zorg, jeugdbeleid, veiligheid, regiomarketing, Europese subsidieverstrekking en nog vele andere zaken. Ook wordt er op verschillende terreinen van bedrijfsvoering samengewerkt en dit brengt aantoonbare kostenvoordelen met zich mee.

De directieraad van NOFA, voorgezeten door Henk Sikkema, presenteerde kort geleden de goede resultaten aan de vier gemeenten. Het dagelijks bestuur van NOFA was tevreden en werkt aan voorstellen om enkele gemeentelijke activiteiten en diensten op NOFA-schaal vorm te geven. Daarbij wordt bijvoorbeeld gedacht aan een intergemeentelijk belastingkantoor en de ontwikkeling van een gezamenlijke ICT-architectuur. De intensievere NOFA-samenwerking heeft argumenten opgeleverd voor het vervolg van de discussie over de bestuurlijke toekomst van de vier gemeenten met de vier gemeenteraden.

Belangrijk onderdeel van de discussie zal het voorstel zijn van de vier colleges om een analyse te doen naar de mogelijkheden om te komen tot twee gemeenten. De colleges willen hun raden voorleggen onderzoek te doen naar de mogelijkheden van samenvoeging van de gemeenten Dantumadeel met Dongeradeel en van de gemeenten Achtkarspelen met Kollumerland c.a.. Deze gedachten sluiten mede aan bij het rapport van de commissie Van Aartsen. Hierin wordt gepleit voor grotere gemeenten (schaalvergroting), omdat er steeds meer taken naar de gemeenten zullen gaan.

Zowel het scherper zicht op het bestuurlijk toekomstperspectief als de geboekte resultaten zijn voor NOFA-regisseur Henk Sikkema reden om later dit jaar met een tevreden gevoel zijn taak als NOFA - regisseur te beëindigen. De doelen die ik me had gesteld, zijn eerder dan gedacht bereikt. NOFA kan zonder mij verder, aldus Sikkema. In de directieraad NOFA wordt de rol van de regisseur overgenomen door één van de algemeen directeuren van de NOFA-gemeenten.