Provincie Drenthe

Voorbeeldregeling geëvalueerd: College zet voorbeeldregeling Ruimte voor Ruimte door
19 Sep 2007

Het college van gedeputeerde staten zet de voorbeeldregeling Ruimte voor Ruimte door. Ruim een jaar geleden stelde het college de regeling vast. De regeling houdt in dat in ruil voor het afbreken en opruimen van vrijkomende agrarische gebouwen de mogelijkheid ontstaat voor de bouw van een woonhuis op dezelfde plaats of op een andere plek aansluitend bij een kern. Dit komt de landschappelijke kwaliteit ten goede. Afgesproken werd dat de regeling na een jaar geëvalueerd zou worden. Om gemeenten te ondersteunen de regeling toe te passen is de provincie in 2006 verder met twee pilotprojecten gestart die als voorbeeld zouden kunnen dienen. De resultaten van de evaluatie zijn voor het college reden om de voorbeeldregeling in zijn huidige vorm te blijven gebruiken.

In de aanloop naar het concept van de voorbeeldregeling ging de discussie veelal over mogelijke verlaging van de norm naar 750 m2 minimaal te slopen bedrijfsgebouwen, in plaats van de door het college voorgestelde norm van 1.000 m2. Gedeputeerde Anneke Haarsma (PvdA): "De evaluatie laat zien dat er met een sloopnorm van 1.000 m2 al 26 aanvragen gerealiseerd kunnen worden. Na uitvoering van deze aanvragen zal er ruim 30.000 m2 ontsierende bebouwing in het Drentse landschap verdwijnen. Met dat resultaat is dit college heel tevreden."

Ook de evaluatie van de twee pilotprojecten geven geen aanleiding de regeling aan te passen. Het ene voorbeeld betreft een relatief eenvoudig geval uit de regeling en het andere voorbeeld is een uitwerking van de gebiedsgerichte aanpak. Hoewel dit laatste project, in Hoogeveen, is gestopt vanwege onvoldoende belangstelling, heeft het volgens de onderzoekers veel bruikbare informatie opgeleverd over hoe de gemeente kan komen tot een gebiedsgerichte aanpak.

Gemeenten kunnen de voorbeeldregeling toepassen. De regeling wordt voor burgers pas effectief nadat gemeenten deze hebben overgenomen in hun bestemmingsplannen. De voorbeeldregeling is een uitwerking van het tweede provinciaal omgevingsplan (POPII).