Gemeente Amsterdam



Stijging aantal ondernemers in Westpoort

19 september 2007
-
Iris Reshef

Het aantal bedrijven dat zich in Westpoort heeft gevestigd is gestegen van 1530 (2001) naar 1913 in 2007. Het aantal werknemers is in dezelfde periode gegroeid van 41.500 naar 45.000. Hieruit blijkt dat de investeringen die de gemeente Amsterdam in Westpoort heeft gedaan een positief effect hebben op het ondernemersklimaat. Ondernemers ervaren Westpoort langzamerhand als veiliger. Dit blijkt uit de evaluatie van het meerjarenplan Westpoort 2003-2006 en onderzoek door O+S. De extra politie inzet wordt als een belangrijke oorzaak hiervoor gezien. Deze steeg structureel van 1 in 2003 tot 27 fulltime medewerkers in 2007. Het college van B&W stelt een gebiedsregisseur Veiligheid, Regelgeving en Handhaving aan om te zorgen dat de veiligheid en leefbaarheid verder wordt vergroot. Deze beslissing komt voort uit de evaluatie en verlenging van het Meerjarenplan Westpoort.

Verantwoordelijk wethouder Marijke Vos: `We zien dat het aantal ondernemers in Westpoort gegroeid is met ruim 25 procent in economisch mindere tijden. Dat is een teken dat het bedrijfsleven vertrouwen heeft in de gezamenlijke aanpak van gemeente, bedrijfsleven, politie en justitie. We zijn er alleen nog niet. We zien ook bijvoorbeeld dat diefstal uit auto's en bedrijfsinbraken wat toenemen. Ook controleren we nog steeds op illegale activiteiten. We mogen dus zeker niet achterover zitten maar gaan de ingeslagen weg voortzetten. Kortom, de samenwerking tussen politie en bestuur verder versterken. De gebiedregisseur speelt hierin een belangrijke rol'.

Er is in Westpoort veel geïnvesteerd in controles op het gebied van milieu, verkeer, hennepkwekerijen en erfpacht. Zo komt illegaal auto- en motorcrossen nauwelijks meer voor en zijn diverse huurcontracten door de gemeente beëindigd, omdat huurders strafbare feiten pleegden of niet voldeden aan de eisen in het huurcontract. Illegale bedrijfsactiviteiten in het Geuzenbos zijn beëindigd en illegale situaties op het ADM terrein zijn aangepakt. De handhavingsactie op de Heining was succesvol. Dit heeft geresulteerd in een verbetering van de veiligheidscijfers.

De tijdelijke gebiedsregisseur Veiligheid, Regelgeving en Handhaving voor het gehele gebied Westpoort wordt dit jaar aangesteld. Deze nieuwe functionaris heeft een coördinerende en regisserende functie en wordt gezien als verbinding tussen alle samenwerkende instanties werkzaam binnen Westpoort.