Nederlands Jeugdinstituut


Europees uitwisselingsprogramma maakt jongeren socialer en toleranter

Jongeren krijgen betere sociale vaardigheden en meer begrip voor andere culturen door deelname aan Europese jongerenprojecten van het subsidieprogramma Jeugd/Youth in Action. Dit vergroot hun kansen op de arbeidsmarkt, deelname aan de samenleving en vermindert discriminatie. Dit blijkt uit recent onderzoek van Ernst & Young.

Verbetering sociale en communicatieve vaardigheden Onderdeel van het onderzoek was een enquête onder jongeren. Het programma blijkt bij 95% van die jongeren de sociale vaardigheden te hebben vergroot (zoals makkelijker met andere mensen omgaan, beter iets vertellen voor een groep mensen, beter met conflicten omgaan e.d.) en bij 82% van de jongeren te hebben geleid tot een verbetering van de communicatievaardigheden. Deze vaardigheden dragen bij aan de kansen van jongeren op de arbeidsmarkt.

Toleranter
Ook geeft 72% van de jongeren aan toleranter te zijn te opzichte van mensen uit andere culturen. Bij 89% van de jongeren is door deelname aan een Europees project hun beeld van andere culturen positief veranderd. Daarnaast blijkt uit het onderzoek dat het programma invloed heeft op de mate waarin jongeren deelnemen aan de samenleving. Jongeren laten sneller hun stem horen als ze iets willen veranderen (70%) en zijn eerder bereid om vrijwilligerswerk te doen (59%).

Youth in Action
Het programma Jeugd van de Europese Unie gaf van 2000 tot en met 2006 subsidie voor Europese projecten voor jongen, zoals vrijwilligerswerk en groepsuitwisselingen. Dit leverde ruim 2100 internationale projecten op voor ongeveer 26.000 deelnemers. Sinds 2007 is het programma Jeugd opgevolgd door een vergelijkbaar subsidieprogramma, Youth in Action. Het programma heeft jaarlijks circa drie miljoen euro beschikbaar en wordt uitgevoerd door het Nederlands Jeugdinstituut.

Meer informatie
Er is een samenvatting van het totale onderzoek van Ernst & Young beschikbaar op www.youthinaction.nl . Voor meer informatie kunt u contact opnemen met Peter Barendse, projectleider van Youth in Action: 030-2306550 of p.barendse@nji.nl