CDA

mp;mid=1006] 19 september 2007 - Nieuws -
Ben Bot nieuwe voorzitter NIMD

Op woensdag 12 september nam het Netherlands Institute for Multiparty Democracy (NIMD) officieel afscheid van voorzitter prof. Dr. Jos van Kemenade. CDA-coryfee en oud-minister van Buitenlandse Zaken dr. Ben Bot volgt hem op.

Jos van Kemenade was van 2002 tot 2007 voorzitter van het NIMD. Deze organisatie, waarvan het CDA deel uit maakt, ondersteunt ruim 150 politieke partijen in 17 landen in Afrika, Latijns-Amerika en Azië bij het professionaliseren van hun partijorganisatie en het versterken van de meerpartijendemocratie in hun jonge democratieën.

Temidden van politici uit binnen- en buitenland prees Ben Bot zijn voorganger om zijn samenbindende stijl van werken en zijn vermogen om mensen en partijen met tegenovergestelde belangen en meningen met elkaar te doen samenwerken.

Tijdens de afscheidsbijeenkomst gingen de Nederlandse politieke partijen, die in 2000 gezamenlijk het instituut oprichtten, met elkaar in discussie over de toekomst van politieke partijen in Nederland. Zowel de manier waarop de gevestigde partijen zich moeten vernieuwen om de groeiende groep zwevende kiezers te overtuigen als de opkomst van nieuwe âflankpartijenâ kwam aan bod.

Namens het CDA benadrukte Tweede Kamerlid Kathleen Ferrier dat het haar partij gelukt was om tijdens de recente verkiezingen veel nieuwe kiezers, waaronder een grote groep jongeren, aan zich te binden. 'Een sterke organisatie in het land, met veel inhoudelijke inbreng van de leden en maatschappelijke organisaties, was daarbij van groot belang', aldus Ferrier.

Het afscheid van Jos van Kemenade was het sluitstuk van de driedaagse NIMD Partnership Days. Tijdens deze dagen bespraken vertegenwoordigers van de Nederlandse partijen met politici uit de landen waarin het NIMD actief is, diverse aspecten van hun samenwerkingsrelatie binnen NIMD. Zie ook: www.nimd.org.