Weinig studenten switchen van universiteit voor volgen Masteropleiding

19/09/2007 10:50



Newcom Research & Consultancy BV



Iedere Bachelorstudent beslist op een zeker moment of hij/zij de Master op de huidige universiteit gaat volgen of op een andere universiteit. Slechts 15 procent van de Bachelorstudenten in Nederland is van plan de Master aan een andere universiteit te gaan volgen. Het merendeel (85 procent) blijft de huidige universiteit trouw. Dit blijkt uit de Bachelors Loyalty Benchmark, een landelijk representatief onderzoek dat Newcom Research & Consultancy deze zomer onder ruim 4.800 Bachelorstudenten heeft gehouden.

Keuzemotieven
Voor Bachelorstudenten die de Master aan de huidige universiteit gaan volgen, zijn de aansluiting van de Master op de Bachelor (88 procent) en op de persoonlijke interesses (86 procent) de voornaamste redenen om te blijven. Ook een 'goed gevoel' dat men heeft bij de universiteit is een veelgenoemd argument om te blijven (85 procent). Degenen die overstappen naar een andere universiteit doen dit vooral omdat men van mening is dat de Masteropleiding elders een unieke inhoud heeft (70 procent) en uit nieuwsgierigheid (68 procent).

Hieronder vindt u de vijf meest genoemde argumenten van Bachelorstudenten waarom ze kiezen voor een Master aan de huidige universiteit c.q. andere universiteit (in binnen- of buitenland):

Waarom kiest men voor Master aan huidige universiteit?

1. Master sluit goed aan op Bachelor (88%)

2. Master sluit goed aan op interesses (86%)

3. Voelt goed om op huidige universiteit te studeren (85%)
4. Tevreden over kwaliteit onderwijs (83%)

5. Gewend met manier van werken op huidige universiteit (79%)

Waarom kiest men voor Master aan andere universiteit?

1. Master op andere universiteit heeft unieke inhoud (70%)
2. Nieuwsgierig naar Master op andere universiteit (68%)
3. Interessante(re) afstudeerrichting op andere universiteit (66%)
4. Meer ontplooien met Master op andere universiteit (64%)
5. Master op andere universiteit sluit beter aan bij interesses (61%)

Keuzemoment
De keuze voor de Master wordt gemaakt wanneer men gemiddeld 104 ECTS-punten heeft (één studiejaar telt 60 ECTS-punten). Een nominaal studerende student maakt zijn of haar keuze dus op ongeveer driekwart van het tweede jaar van de Bachelor. Dit keuzemoment verschilt niet tussen blijvers en vertrekkers. Het verzamelen van informatie over Masters begint echter al eerder. Veel studenten (45 procent) beginnen zelfs al voordat ze met de Bacheloropleiding zijn begonnen. Bachelorstudenten raadplegen vooral de website van de opleiding of universiteit (74 procent) en foldermateriaal of brochures (73 procent) bij het zoeken naar informatie over interessante Masters.

Achtergronden bij het onderzoek
Met de komst van het Bachelor-Mastersysteem hebben universiteiten er enerzijds alle belang bij de huidige Bachelorstudenten zo veel mogelijk 'binnen de poorten' te houden en anderzijds andere studenten te verleiden tot een overstap. In opdracht van vijf Nederlandse universiteiten heeft Newcom Research & Consultancy in juni en juli 2007 het keuzeproces van Bachelorstudenten in kaart gebracht in de Bachelors Loyalty Benchmark. Ruim 4.800 Bachelorstudenten zijn online ondervraagd in dit landelijk representatieve onderzoek.





http://www.newcomresearch.nl