Belgische Federale Overheid


18-09-2007

Gereglementeerde beroepen: wijzigingen sinds 1 september 2007

Sinds 1 september 2007 worden de gereglementeerde beroepen ondergebracht in drie activiteitssectoren: fietsen en motorvoertuigen, bouw en elektrotechniek, personenverzorging. De wet reglementeert tevens beroepen die dat voordien niet waren, zoals PVC-schrijnwerker, masseur, enz.

In andere sectoren, zoals de automobielsector, zijn strengere toegangsvoorwaarden van toepassing om het toenemend aantal faillissementen tegen te gaan. Wie zich daarentegen als voetverzorger of kapper wil vestigen heeft het voortaan gemakkelijker.

Elke kmo die een activiteit wil uitoefenen als handelsonderneming, waarvoor een inschrijving in de Kruispuntbank van Ondernemingen nodig is, moet eerst bij het ondernemingsloket van haar keuze haar basiskennis van het bedrijfsbeheer bewijzen. Het is van geen belang of de activiteit uitgeoefend wordt als hoofdberoep of als bijberoep. Daarnaast moeten de kmo's die een van de gereglementeerde beroepen willen uitoefenen, het bewijs leveren van hun specifieke beroepsbekwaamheid.

Deze voorwaarden gelden niet voor grote ondernemingen.

Hoe bewijzen dat u over de basiskennis bedrijfsbeheer en de beroepsbekwaamheid beschikt?

Een geldig diploma voorleggen. Bijvoorbeeld: een getuigschrift van het secundair onderwijs op het vlak van basiskennis van het bedrijfsbeheer, een diploma van het hoger onderwijs

Over voldoende praktijkervaring beschikken. U bezit geen diploma maar u heeft gedurende een aantal jaren gewerkt. U moet dit bewijzen.

Een examen afleggen bij de FOD Economie, KMO, Middenstand en Energie. Als u niet voldoet aan bovenvermelde criteria kunt u een examen afleggen om een getuigschrift basiskennis bedrijfsbeheer te behalen. U vindt programma en inschrijvingsformulier op de website van de FOD Economie.

Een derde persoon bewijst de ondernemersvaardigheden. Onder bepaalde voorwaarden kunt u een beroep doen op een derde persoon, die daadwerkelijk zal instaan voor het dagelijks bestuur van de onderneming en die zijn kennis op het vlak van bedrijfsbeheer kan bewijzen.

In sommige gevallen is er geen bewijs nodig van de basiskennis van het bedrijfsbeheer. Bijvoorbeeld: de kmo die op 1 januari 1999 al ingeschreven was in het handelsregister, de titularis van een dienstverlenend intellectueel beroep of beroepen die krachtens een andere wet gereglementeerd zijn.

Voor meer informatie kunt u terecht op de website van de FOD Economie, KMO, Middenstand en Energie, waar u het Vademecum van de onderneming kunt raadplegen.