Gemeente Coevorden

Gemeente Coevorden maakt werk van behoud monumenten

Alle eigenaren ontvangen informatiepakket

De gemeente Coevorden gaat extra werk maken van het behoud van de monumenten in de gemeente. Om ervoor te zorgen dat de monumentale gebouwen in de gemeente op een goede manier onderhouden, verbouwd of gerestaureerd worden, gaat de gemeente alle 170 eigenaren van (Rijks)monumenten aanschrijven. Ook makelaars kunnen een informatiepakket ontvangen met de spelregels voor verbouw, onderhoud en restauratie van een monument zodat ze bij de verkoop van een monument de koper goed kunnen informeren.

In de gemeente Coevorden staan ongeveer 170 Rijksmonumenten zoals woonhuizen, boerderijen, kerken, militaire objecten en molens. Deze gebouwen zijn niet alleen heel beeldbepalend, ze vormen ook een belangrijk deel van het erfgoed in de gemeente. De gemeente Coevorden is zuinig op haar (cultureel) erfgoed en wil dit beschermen en bewaren.

Onwetendheid
Omdat eigenaren van een monument niet altijd weten wanneer ze een vergunning nodig hebben voor het onderhouden of verbouwen van hun pand, heeft de gemeente een voorlichtingsactie opgezet. In de Woningwet wordt gesproken van licht en regulier bouwvergunningsplichtige bouwwerken en soms zelfs van bouwactiviteiten waarvoor geen vergunning nodig is. Voor monumenten geldt echter dat er bijna altijd een vergunning nodig is, zoals bijvoorbeeld voor het doorbreken van binnenmuren of het van kleur veranderen van het schilderwerk. Om te voorkomen dat er (onherstelbare) schade aan monumenten ontstaat door onwetendheid van de eigenaar, ontvangen alle eigenaren nu een informatiepakket. Hierin zit een brochure met de spelregels voor het verbouwen, onderhouden of restaureren van een monument, voorlichtingsmateriaal van de Rijksdienst voor Monumentenzorg en materiaal van het Nationaal Restauratiefonds. Ook makelaars ontvangen het informatiepakket zodat zij kopers van een monumentaal pand van de juiste informatie kunnen voorzien.

Prachtige voorbeelden
Het belangrijkste advies dat de gemeente geeft aan monument-eigenaren is: neem altijd contact op met het loket Bouwen en Wonen als u iets aan uw pand wilt veranderen. Bovendien zijn er soms mogelijkheden om Rijkssubsidie of een laagrentende lening te ontvangen voor een of restauratie.

In de gemeente Coevorden zijn verschillende voorbeelden te vinden van prachtige monumenten die op een bijzondere manier zijn gerestaureerd. Zo is in 2005 de monumentale woonboerderij van de familie Van der Scheer aan de Hulteweg in Coevorden gerestaureerd waarbij ook het vervallen bakhuis weer in zijn oorspronkelijke staat is teruggebracht. Het is een voorbeeld project geweest van een leerling bouwplaats met ondersteuning van een Europese subsidie.