Natte zomer zorgt voor moeizame oogst natuurgras 19 sep 2007

Onderdeel: Animal Sciences Group

Praktijkcentrum Aver Heino beheert 23 ha natuurgrasland. Ongeveer de helft hiervan is nat grasland, en door kwelwater is een deel hiervan supernat. Voor natuurontwikkeling is dat een prima situatie. Er komen zeldzame plantensoorten voor, die in aantal toenemen. Ook grote en kleinere beestjes gedijen er goed. De mensen die in het gebied wonen en recreëren genieten met volle teugen. Maar de boeren die het gebied oorspronkelijk in gebruik hadden met hun agrarische bedrijven, hebben moeite met het idee dat de door hen beheerde en soms in cultuur gebrachte landbouwgrond nu aan het âlotâ wordt overgelaten. Door de vele regen deze zomer is het natuurgrasland veel natter geworden dan normaal, wat heeft geleid tot problemen bij het oogsten.

Natuurgrasland mag doorgaans niet voor 1 juli worden gemaaid. Normaal gesproken is het dan zonnig en warm. Een ideale tijd voor het oogsten van geurig natuurhooi, waarvan de bruikbaarheid veel groter is dan we aanvankelijk dachten. Een kwart tot een derde van het totale areaal grond als natuurgrasland lijkt goed inpasbaar. Zowel jongvee, âdrogeâ koeien als melkvee neemt het goed op. Het past prima naast structuurarm, eiwitrijk herfstgras en snijmaïs. Mocht de kwaliteit van het natuurhooi onverhoopt toch slecht zijn, dan is gebruik als strooisel een goede mogelijkheid, mits voldoende droog gewonnen en kort gesneden.

Deze zomer was de oogst van natuurhooi erg moeilijk. Ruim 12 ha was pas eind augustus begaanbaar en daardoor kon de oogst toen pas beginnen. Daarvoor begon het telkens wanneer het gras voldoende was opgedroogd weer te regenen. Het gras zakte aan de grond en het jonge gras groeide er doorheen. Ook waren de oogstomstandigheden - weinig zon en af en toe motregen - niet ideaal. Het inmiddels geoogste natuurgras is niet geschikt voor voer en het is maar de vraag of het droog genoeg is om als stro te dienen. Voordeel van de natte zomer is dat het reguliere grasland prima produceert. Wellicht biedt dat enige compensatie.

Contact
Zwier van der Vegte
Tel. 0572 - 391 264
zwier.vandervegte@wur.nl