Gemeente Urk

Versterking toeristische product ´Urk` door cofinanciering project Geert Weerstand

De gemeente Urk heeft besloten maximaal EUR 25.000 beschikbaar te stellen als cofinanciering voor een project van de lokale kunstenaar Geert Weerstand. Het betreft hier het opstarten van een Atelier & Galerie in het winkelgebied ´Oud Urk` waar dagtoeristen voor verschillende programma's terecht kunnen. De cofinanciering wordt geleverd in het kader van een subsidieaanvraag op grond van het Provinciale Meer Jaren Programma (pMJP) en volgens de zogenoemde Leader-aanpak. Het project wordt gezien als een versterking van het toeristisch product ´Urk` en een welkome verruiming van de verblijfsmogelijkheden voor de toerist.

Sinds 1 januari 2007 maakt Urk deel uit van het Leader-gebied Flevoland. Als gevolg hiervan kan vanuit Urk gebruik gemaakt worden van de binnen het Provinciaal Meer Jaren Programma beschikbare middelen. De heer Weerstand heeft een aanvraag ingediend voor zijn Atelier & Galerie Geert Weerstand. In het kader van dit project gaat hij in samenwerking met anderen verschillende dag(deel)programma's bieden aan toeristen en andere geïnteresseerden. In deze programma's staat de nadere kennismaking met Urk en de Urker cultuur en kunstuitingen centraal. Het project past prima binnen het gemeentelijk toeristisch beleid waarbij het tonen van Urk zoals Urk is, voorop staat.

Met het beschikbaar stellen van de gemeentelijke cofinanciering is de weg vrij gemaakt voor een daaraan gekoppelde bijdrage vanuit het pMJP. Inmiddels heeft de Lokale Actie Groep (LAG) die adviseert over de inhoud en aanpak van het project unaniem positief geadviseerd. Het wachten is nu op een besluit van Gedeputeerde Staten van Flevoland over de gevraagde Europese bijdrage. Dit besluit wordt met vertrouwen tegemoet gezien.

Wethouder Johannes Koffeman zegt hierover: "Ik ben heel blij met dit initiatief. Naast de bekende toeristische trekpleisters als de haven, de visafslag, de vuurtoren en de steegjestochten kunnen we de toeristen de komende zomer ook weer iets nieuws aanbieden. Een welkome aanvulling van het toeristisch product ´Urk` ".