CPNB


Persbericht 19-9-2007
Juni - Maand van het Spannende Boek 2008: Karin Slaughter schrijft geschenkboekje

De Amerikaanse bestsellerauteur Karin Slaughter schrijft het geschenkboekje voor Juni - Maand van het Spannende Boek 2008. Karin Slaughter bereikte groot internationaal succes met haar reeks boeken over kinderarts en lijkschouwer Sara Linton. Haar debuutroman Nachtschade (uitgeverij Cargo/De Bezige Bij) stond op de shortlist van de Dagger Award voor het beste thrillerdebuut van 2001. Het motto van de 20ste editie van campagne Juni - Maand van het Spannende Boek is Knappe Koppen, Harde Bewijzen - Wetenschappers tegen de misdaad. Dit is vandaag door de Stichting CPNB bekendgemaakt.

Karin Slaughter (1970) is in Nederland uitgegroeid tot een van de populairste misdaadauteurs. In totaal werden van haar boeken in Nederland meer dan één miljoen exemplaren verkocht. Zij schreef tot nu toe 8 thrillers waarvan 5 zich in Grant County afspelen, waar hoofdpersoon Sara Linton en haar ex-echtgenoot hoofdinspecteur Jeffrey Tolliver de akeligste moordzaken oplossen. Haar thrillers worden in meer dan drieëntwintig landen vertaald en scoren wereldwijd hoog op de bestsellerlijsten.

Knappe Koppen, Harde Bewijzen - Wetenschappers tegen de misdaad Misdaadliteratuur en forensische wetenschap zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden. Al in de eerste misdaadverhalen van Edgar Allan Poe rondom Auguste Dupin (1841) wordt duidelijk dat de auteur zich liet inspireren door de wetenschap. Sinds in 1986 voor het eerst DNA officieel gebruikt werd door Scotland Yard om een misdaad op te lossen, was dat niet alleen een mijlpaal in het forensisch onderzoek maar ook het begin van een nieuw hoofdpersoon en genre in de misdaadliteratuur: de forensisch expert, meestal een patholoog-anatoom die zelf misdaden oplost. De populariteit van dit genre is ook te vinden bij de Britse tv-series Silent Witness en Cold Case. De serie CSI is in Nederland zelfs het best bekeken Amerikaanse televisieprogramma van de afgelopen jaren met gemiddeld 1.300.000 kijkers per week. Naar aanleiding van deze tv-serie is een reeks boeken verschenen.

Het geschenkboekje van Karin Slaughter wordt door de boekwinkel cadeau gedaan bij aankoop van ten minste
EUR 12,50 aan Nederlandstalige boeken. Geschenkauteurs van de afgelopen jaren waren onder anderen James Ellroy, Rinus Ferdinandusse, Nicci French, Tomas Ross en Henning Mankell. In 2007 schreef Saskia Noort het geschenkboekje dat verscheen in een recordoplage van 637.000 exemplaren.

NS is hoofdsponsor van Juni - Maand van het Spannende Boek


Noot voor de redactie,