Rijksdienst voor archeologie, cultuurlandschap en monumenten


Archeologische sporen ontdekt van de oudste ijzerindustrie in de Achterhoek.

Dit is een gezamenlijk persbericht van de gemeente Oude IJsselstreek en de RACM

19 september 2007
Tussen 13 augustus en 11 september heeft archeologisch onderzoek plaatsgevonden naar resten van een van de vroegste ijzergieterijen langs de Oude IJssel. Op het terrein van de voormalige ijzergieterij Diepenbrock & Reigers te Ulft (DRU) werden tijdens saneringswerkzaamheden fundamenten en houtresten ontdekt. Omdat de kennis over dergelijke vroegindustriële complexen nog beperkt is, heeft de Rijksdienst voor Archeologie, Cultuurlandschap en Monumenten (RACM) deze toevalsvondst nader onderzocht.

Het onderzoek dat uitgevoerd is in samenwerking met leden van de Oudheidkundige Vereniging Gemeente Genderingen en Instituut Collectie Nederland (ICN) uit Amsterdam, heeft tientallen houten palen van de fundering van een watermolen, beschoeiing en een gedempte beek opgeleverd. De beek was gedempt met afval (slakken) van de ijzerproductie. Naast de beek bevonden zich nog fundamenten van stenen gebouwen.

Uit historische bronnen is bekend dat ter plaatse de voormalige Meulenbeek heeft gelopen, waarlangs in de 18e eeuw een hoogoven (zogenaamde ijzerhut) heeft gestaan. Het stromende water van de beek werd benut voor de aandrijving van de watermolen die bij het complex behoorde.

Hoewel de watermolen en gebouwen uit de vroegste fase van de ijzergieterij in schriftelijke bronnen worden genoemd, zijn er geen plattegronden of afbeeldingen bekend. Door archeologisch onderzoek kan een beter beeld en inzicht in de ontwikkeling van dit vroeg industrieel ensemble verkregen worden. Om de ontwikkeling te reconstrueren worden bijvoorbeeld de houten palen van de fundering door middel van het onderzoek van jaarringen gedateerd. Opmerkelijk is dat een deel van dat industriële ensemble zich op dezelfde plek heeft ontwikkeld tot monumentale en wereldberoemde DRU-fabrieken.

In samenwerking met de gemeente Oude IJsselstreek, de projectontwikkelaar Klaassen Groep, Dusseldorp Infra, Sloop en Milieutechniek en de RACM wordt gestreefd naar behoud van de waardevolle archeologische resten door inpassing in de herontwikkelingsplannen van het complex.

Voor belangstellenden wordt op donderdag 20 september van 15.00-17.00 uur een rondleiding georganiseerd.

Adres: Frank Daamenstraat (centrum Ulft), toegang via bouwhekken en dan doorrijden tot de fabriekshal.

Meer informatie

Voor meer informatie kunt u contact opnemen met: mevrouw J. Schreurs( RACM) 06-51113085 of dhr. W.Peters, projectleider gemeente IJsselstreek 0315-292437