Ingezonden persbericht


Persbericht

Tijdige diagnose, preventie en betere bloedglucose kunnen de gevolgen van diabetes bij kinderen verkleinen

Novo Nordisk en International Diabetes Federation verenigen krachten in strijd tegen de groei van het aantal met kinderen met diabetes

Amsterdam, 19 september 2007 - Novo Nordisk en de International Diabetes Federation (IDF) presenteerden gisteren een overzicht van de last die kinderen en adolescenten (jongvolwassenen) met diabetes wereldwijd ondervinden tengevolge van deze aandoening. De Diabetes Youth Charter, een door deskundigen opgesteld overzicht op basis van gegevens en trends op het gebied van kinderen met diabetes, benadrukt dat het slecht is gesteld met de regulatie van bloedglucose bij jonge mensen met diabetes. Er bestaat wereldwijd een dringende behoefte om tegemoet te komen aan hun specifieke behoeften die kinderen met diabetes hebben om zo de kwaliteit van leven én hun vooruitzichten te verbeteren.

Het handvest besteedt aandacht aan epidemiologie van diabetes, de organisatie van de zorg en de zorgverlening, alsmede aan de psychosociale en socio-economische gevolgen van diabetes. Het handvest vormt een goede basis voor het formuleren van een beleid om de diabeteszorg voor kinderen en de preventie van diabetes onder deze groep te verbeteren.

Het handvest benadrukt dat de groei van het aantal kinderen met diabetes over de hele wereld zorgwekkend is: per jaar krijgen meer dan 70 duizend kinderen diabetes type 1 en de toename van dat aantal bedraagt ieder jaar 3 procent. Bij steeds meer kinderen onder de 4 jaar wordt de diagnose gesteld.(1)

De publicatie beklemtoont dat ook de toename van diabetes type 2 onder kinderen en adolescenten inmiddels wordt onderkend, hoewel de beschikbare gegevens daarover beperkt zijn. Diabetes type 2 treft zowel kinderen in ontwikkelde landen als in ontwikkelingslanden. In West-Australië bijvoorbeeld is het aantal kinderen en jongvolwassenen met diabetes type 2 tussen 1990 en 2002 met 27 procent toegenomen. In Japan is de jaarlijkse toename ruim 30 keer zo groot als 20 jaar geleden. De toenames zijn waarschijnlijk het directe gevolg van twee verschijnselen die steeds vaker voorkomen: overgewicht en zwaarlijvigheid.(2)

Terwijl het aantal gevallen van kinderen met diabetes steeds sneller toeneemt, laat het handvest zien dat er veel kan worden gedaan om complicaties ten gevolge van diabetes te voorkomen. Niet alleen in landen waar goede zorg nauwelijks te krijgen is, maar ook in veel welvarende landen. Zo wijst onderzoek uit dat slechts één op de zeven kinderen met diabetes type 1 in Frankrijk voldoet aan de norm die de American Diabetes Association (ADA) heeft gesteld: een HbA1c-waarde lager dan 7 procent. Het risico op complicaties staat in direct verband met deze waarde, daarom wordt strengere regulatie van bloedglucose aangeraden. De complicaties van diabetes kunnen zeer ernstig zijn en leiden tot een eerder optreden van hart- en vaatziekte of zelfs tot overlijden.

"Er moet meer worden gedaan om diabetes bij kinderen tijdig vast te stellen en adequate zorg te verlenen," zegt Dr. Henk-Jan Aanstoot, voorzitter van de Diabetes Youth Charter. "Voor veel kinderen, met name in ontwikkelingslanden, staat de diagnose diabetes nog altijd gelijk aan een doodvonnis. De familie heeft gewoonweg niet genoeg geld om het kind te laten behandelen met de levensreddende insuline. Zelfs in welvarende landen is de levensverwachting van kinderen met diabetes die hun bloedglucose niet goed reguleren, 10 tot 20 jaar korter dan die van hun leeftijdsgenoten."

Het handvest legt de nadruk op een aantal acties om de situatie wereldwijd te verbeteren:


* Diabetes type 2 kan voorkomen worden door de levensstijl van kinderen te verbeteren, onder andere door gezondere voeding en meer lichaamsbeweging.
* Tijdige diagnose, intensieve behandeling en verbeterde zorg kunnen complicaties voorkomen en de levensverwachting verlengen. Voorlichting aan de kinderen en hun familie op het gebied van zelfcontrole is noodzakelijk om diabetes goed te kunnen reguleren.
· Het epidemiologische patroon van diabetes type 1 en 2 bij kinderen verandert. We moeten de epidemiologie beter begrijpen om effectieve behandeling en zorg te kunnen geven.
· Er zijn wereldwijd grote verschillen in de verkrijgbaarheid van insuline. Enkele van de armste ontwikkelingslanden slagen er toch in om de minimaal noodzakelijke zorg te kunnen bieden aan kinderen met diabetes. Fiji en Azerbeidzjan zijn voorbeelden van landen die een infrastructuur hebben opgezet zodat ieder kind met diabetes insuline kan krijgen. Er zouden samenwerkingsverbanden moeten komen om de minst welvarende landen ter wereld bij te staan in het ontwikkelen van duurzame oplossingen voor kinderen met diabetes.

"We gaan onderzoeken hoe we onze bestaande programma's kunnen verfijnen en versterken om de uitdagingen die zijn genoemd in het Youth Charter met succes aan te gaan," zegt Lise Kingo, executive vice-president van Novo Nordisk. "We zijn bezig met het ontwikkelen en testen van een nieuw model voor duurzame diabeteszorg en insulineverstrekking aan kinderen in ontwikkelingslanden. Vanaf 2008 gaan we het nieuwe model in een paar landen in de praktijk brengen, waaronder Tanzania. We zullen hierbij nauw samenwerken met onze internationale en lokale partners."

Met het handvest willen Novo Nordisk en IDF zorgsystemen over de hele wereld ertoe aanzetten méér te doen voor kinderen en adolescenten met diabetes, waaronder het garanderen van toegang tot medicatie en behandeling. Ook moeten de naasten van de jonge mensen met diabetes worden voorgelicht, zodat zij de gezondheidstoestand van het kind goed in de gaten kunnen houden.

IDF-president Martin Silink benadrukt het feit dat toegang tot diabeteszorg, zéker voor kinderen en adolescenten, een mensenrecht is dat niet langer genegeerd mag worden. "Er moet nu actie worden ondernomen," betoogt professor Silink, "om te voorkomen dat nóg meer kinderen nodeloos overlijden, in ontwikkelde én in minder welvarende landen. Overheden moeten kinderen met diabetes dezelfde prioriteit geven als mensen met HIV/AIDS, tuberculose en malaria."

De Diabetes Youth Charter ('The Global Burden of Youth Diabetes: Perspectives and Potential') is geschreven door enkele vooraanstaande kinderartsen en diabetologen. De lancering van de Diabetes Youth Charter volgt op de recente aanname van de VN-resolutie over diabetes (resolution 61/225) en ondersteunt het thema van de Wereld Diabetes Dag (WDD) in 2007 en 2008, 'Diabetes in Children and Adolescents'. De eerste door de VN geobserveerde Wereld Diabetes Dag zal op 14 november dit jaar plaatsvinden.

De volledige versie van de Diabetes Youth Charter is online beschikbaar: blackwell-synergy.com/toc/pdi/8/s8.

Voor persvragen kunt u contact opnemen met: Yellow Communications, Karin van Geelen, telefoon 023 555 34 24, mobiel 06 250 80 355 of via e-mail karin@yellow-communications.com.

Novo Nordisk is een farmaceutisch bedrijf op het gebied van diabeteszorg. Het bedrijf heeft een groot aanbod van diabetesproducten, waaronder moderne insulines en geavanceerde insulinetoedieningssystemen. Bovendien is Novo Nordisk toonaangevend op het gebied van stollingsstoornissen, groeihormoontherapie en hormonale substitutietherapie. Het hoofdkantoor is gevestigd in Denemarken; Novo Nordisk heeft meer dan 25.350 medewerkers in dienst in 79 landen, en brengt zijn producten op de markt in 179 landen. B-aandelen van Novo Nordisk zijn genoteerd aan de beurzen van Kopenhagen en Londen. ADR's van Novo Nordisk zijn genoteerd aan de New York Stock Exchange onder het symbool 'NVO'. Novo Nordisk B.V. is gevestigd in Alphen aan den Rijn en heeft ongeveer 100 medewerkers. Meer informatie via www.novonordisk.nl.

De International Diabetes Federation (IDF) is een overkoepelende organisatie van 200 verenigingen in meer dan 160 landen, die bijna 250 miljoen mensen met diabetes, hun familieleden en hun zorgverstrekkers vertegenwoordigen. De missie van de IDF is het bevorderen van diabeteszorg, -preventie en -genezing over de hele wereld. Haar belangrijkste activiteiten omvatten scholing van diabetespatiënten en professionele zorgverstrekkers, campagnes ter bevordering van publieke bewustwording en promotie en uitwisseling van informatie. IDF is een private organisatie die officiële banden onderhoudt met de Wereldgezondheidsorganisatie en is gelieerd aan het Department of Public Information van de Verenigde Naties. Meer informatie is te vinden op www.idf.org.

(1) Diabetes Atlas second edition, International Diabetes Federation 2003.

2 Diabetes Youth Charter, International Diabetes Federation 2007.

(1) Diabetes Atlas second edition, International Diabetes Federation 2003

(2) Diabetes Youth Charter, International Diabetes Federation 2007