Ingezonden persbericht


PERSBERICHT

19 september 2007

Supplementenindustrie onderbouwt gezondheidsclaims voor kruiden

Op 13 september jl. heeft NPN, de brancheorganisatie voor natuur- en gezondheidsproducten, dossiers ter onderbouwing van gezondheidseffecten, kwaliteit en veiligheid van kruiden officieel overhandigd aan de Voedsel en Waren Autoriteit.

De voedingssupplementenindustrie, verenigd in NPN, heeft 25 dossiers geschreven ter onderbouwing van gezondheidsclaims voor kruiden zoals cranberry, ginkgo, groene thee en sabal. NPN heeft in dit project samengewerkt met de Commissie Keuring Fytoproducten, een wetenschappelijk orgaan gespecialiseerd in kruiden.

Wetenschappelijke basis voor veiligheid en gezondheidseffect Bij het maken van de dossiers is gebruik gemaakt van internationale handboeken en veiligheidsrapporten van instanties als de World Health Organisation, wetenschappelijke overzichtsartikelen en resultaten uit klinische studies. De Commissie Keuring Fytoproducten heeft de dossiers beoordeeld op basis van objectieve wetenschappelijke criteria. Bij de gezondheidseffecten zijn met name de fysiologische effecten beoordeeld. De dossiers, ook wel Masterfiles genoemd beschrijven behalve de mate van onderbouwing van de gezondheidseffecten ook de daarbij benodigde dagdosering, de doelgroep, de kwaliteitseisen en veiligheidsaspecten.

VWA ziet Masterfiles als basis voor controle
Bij de overhandiging feliciteerde de VWA NPN en haar leden met het behaalde resultaat. Zij benadrukt het belang van een goede samenwerking met de branche om tot een goede onderbouwing van gezondheidsclaims voor kruiden te komen en zal de Masterfiles in overweging nemen bij het beoordelen van claims zolang er nog geen Europese lijsten zijn.

In maart 2005 is NPN na overleg met de Voedsel en Waren Autoriteit het project gestart, omdat bleek dat er geen goede wetenschappelijke criteria voor de fysiologische werking van kruiden beschikbaar waren. NPN heeft de verantwoordelijkheid genomen om voor de belangrijkste en meest verkochte kruiden een duidelijke wetenschappelijk onderbouwde basis te creëren. Bedrijven kunnen de Masterfiles gebruiken als onderdeel van hun productdossier om gezondheidseffecten van een gezondheidsproduct te onderbouwen, om daarmee te voldoen aan de Nederlandse wetgeving.

Europese claimswetgeving
Sinds 1 juli 2007 is de Europese Claimsverordening van toepassing, waarin gesteld wordt dat alle claims gebaseerd moeten zijn op algemeen aanvaard wetenschappelijk bewijs. Deze verordening vraagt aan alle lidstaten voorstellen in te dienen voor een lijst van gezondheidsclaims. De Europese voedselveiligheid autoriteit zal de gezondheidsclaims op de lijst toetsen. De Europese lijst met toegestane claims wordt na verwachting in 2010 gepubliceerd en rechtsgeldig. Bij het ministerie van VWS kunnen tot eind oktober van dit jaar aanvragen voor een gezondheidsclaim worden ingediend. De NPN Masterfiles dienen ter onderbouwing hiervan. NPN (Natuur- & gezondheidsProducten Nederland) is de branchevereniging voor bedrijven die natuur- en gezondheidsproducten in Nederland op de markt brengen. Zij zet zich er voor in dat het bedrijfsleven en de consument over een verantwoord aanbod van goede, veilige gezondheidsproducten kan beschikken en pleit voor een liberale wetgeving.



Ingezonden persbericht