Ingezonden persbericht


Stimuleringsfonds kleurenonderzoek aan historische panden

Was historisch Leiden kleurrijker dan hedendaags Leiden? Er is weinig bekend over de oorspronkelijke kleuren van Leidse woningen, maar de gemeente Leiden vermoedt dat er vroeger meer variëteit was dan nu. Daarom heeft de gemeente een stimuleringsfonds ingesteld voor kleurenonderzoek aan het exterieur van historische panden. Deze week is gestart met de uitvoering van dat kleurenonderzoek. Wethouder Paul Jonas: "Ik verwacht dat de uitkomsten van het kleurenonderzoek leiden tot meer kleur in de stad. Bovendien zou het mooi zijn als de kleurstellingen van onze monumenten beter bij de oorspronkelijke bouwperiode passen. Met de Leidse historische kleurenwaaier moet dat mogelijk worden."

Gratis kleuradvies
Eigenaren van historische panden kunnen zich aanmelden voor het kleurenonderzoek. Het onderzoek is voor de eigenaren gratis. Een pand hoeft niet geregistreerd te zijn als monument. Ook beeldbepalende panden of andere historische panden ouder dan vijftig jaar komen in aanmerking voor het kleurenonderzoek.

Hoe werkt het onderzoek?
De onderzoeker legt met behulp van een scalpel verschillende verflaagjes bloot op het exterieur. Zo ontstaat met kleine 'kleurentrapjes' een doorkijkje in de geschiedenis. Soms vindt de onderzoeker wel tien lagen verf, tot op de oorspronkelijke laag aan toe. Soms zijn de verflagen helaas al verloren gegaan. De gemeente betaalt het onderzoek en voert het uit. De eigenaar krijgt het resultaat van het onderzoek, inclusief een kleuradvies met kleurcode, snel na het onderzoek thuisgestuurd.

Te laat.
In de huidige schilderspraktijk wordt vaak het hele eerdere verfpakket verwijderd, waarna een nieuwe verflaag wordt opgezet. Op die manier verdwijnt alle historische informatie. De gemeente wil zoveel mogelijk kleurenonderzoek doen, voor het te laat is en alle oorspronkelijke verflagen zijn verdwenen. Door nu aan meerdere eigenaren in de stad het kleurenonderzoek aan te bieden verwacht de gemeente zo veel mogelijk informatie veilig te stellen.

Uitkomst
Sinds een aantal decennia worden steeds vaker standaardkleuren aangebracht op historische gevels, zoals 'monumentaal groen'. Als de uitkomsten van het kleurenonderzoek worden toegepast ontstaat er meer variëteit en passen de kleurstellingen beter bij de oorspronkelijke bouwperiode. Dankzij het kleurenonderzoek kan de gemeente uiteindelijk een historische kleurenwaaier samenstellen.

Aanmelden
Eigenaren kunnen zich aanmelden via het Servicepunt Bouwen en Wonen op tel. (071) 516 55 02 of via e-mail: service.bowo@leiden.nl.

Deze week ontvangen alle monumenteigenaren een brief over het nieuwe stimuleringsfonds. Nadere informatie:
Hans Scholten, Bureau Communicatie, tel. (071) 516 5138

-----------------------
Persuitnodiging

---- --