Ingezonden persbericht


PERSBERICHT/18 september 2007

'Poëziefestival van het verloren woord', een theaterproject voor ouderen in verpleeg- en verzorgingshuizen

Poëzie zorgt voor contact met dementerende ouderen

Oudere mensen met geheugenproblemen communiceren vaak steeds moeizamer met hun directe omgeving. Zij lopen daardoor een groot risico op vereenzaming. Theater Veder is een bijzonder project gestart voor en vooral met deze kwetsbare groep: het Poëziefestival van het verloren woord. In de week van 15 tot en met 21 september, rond Wereld Alzheimerdag, vinden acht voorstellingen plaats, in theater Paleis van de weemoed en verzorgingshuis De Venser in Amsterdam.

Tijdens huiskamervoorstellingen ontdekte Theater Veder dat poëzie zowel actief (het zelf maken van gedichten of het spontaan laten ontstaan van poëzie) als passief (luisterend) voor dementerende ouderen van waardevolle betekenis kan zijn. Een gezamenlijke zoektocht naar het verloren woord resulteert vaak in contact en interactie.

Voorstellingen in huiskamer en theater
Theatermaakster Marieke Westra, artistiek leider van Theater Veder, heeft het initiatief genomen voor het Poëziefestival van het verloren woord. Als vertrekpunt is Amsterdam gekozen. In de hoofdstad wordt nauw samengewerkt met de drie zorgkoepels Cordaan, Amsta en de OsiraGroep. Het festival is gestart met 60 theatervoorstellingen voor kleine groepen bewoners in diverse verzorging- en verpleeghuizen. In de week van 15 tot en met 21 september, rond Wereld Alzheimerdag, worden acht theatervoorstellingen gegeven, in theater Paleis van de Weemoed en in verzorgingshuis De Venser.

Veilige setting
In de besloten en veilige setting van hun eigen huiskamer beleven bewoners van verzorgings- en verpleeghuizen een voorstelling vol poëzie. Poëzie geldt hier in meest brede zin van het woord: verzen, liedjes, van poëziealbum tot het werk van bekende Nederlandse dichters.

Tijdens de voorstellingen leggen de spelers van Theater Veder een grote mate van flexibiliteit en creativiteit aan de dag. Dat stelt hen in staat actief te reageren op de sfeer in de groep en de individuele wensen en inbreng van de aanwezigen. Attributen, kleding en theatrale werkvormen worden ingezet om doelbewust herinneringen op te halen. Met reminiscentie wordt een actief appèl gedaan op het lange termijn geheugen. Herinneringen en emoties krijgen een plek waar ze worden gedeeld en gewaardeerd. Dit brengt de ouderen in contact met hun innerlijke kracht en levenslust.

Speciale voorstellingen
Het Poëziefestival van het verloren woord wordt afgesloten met acht speciale voorstellingen met muziek, zang, interactief spel en poëzie. De deelnemers van de huiskamervoorstellingen uit de verschillende verpleeghuizen worden uitgenodigd om op het podium mee te doen. Zo kunnen acht heel verschillende voorstellingen ontstaan, waarbij de kleur, dynamiek en sfeer bepaald worden door de gasten op het podium én in de zaal.

De voorstellingen vinden plaats in het Theater Paleis van de Weemoed en in De Venser. Dit verzorgingshuis zal voor de gelegenheid haar theaterzaal in een nostalgische sfeer hullen. De aftrap van de theaterreeks wordt zaterdag 15 september gegeven door dichter/schrijver Rutger Kopland die ter gelegenheid van het festival een gedicht ter beschikking heeft gesteld.

Het Poëziefestival van het verloren woord is mogelijk gemaakt door VSBfonds, Stichting RCOAK, Stichting Sluyterman van Loo, Stichting Porticus, SNS REAAL Fonds, Stichting het R.C. Maagdenhuis en Fonds Brentano



Ingezonden persbericht