Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek

Persbericht, 19 september 2007.

Investeringen in wetenschap: een mooie start

NWO herkent haar ambities in rijksbegroting

NWO, de Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek, herkent haar ambities voor wetenschappelijk Nederland in de rijksbegroting. Maar de voorgestelde investeringen zijn nog onvoldoende om NWO's strategie Wetenschap gewaardeerd! op volle sterkte uit te voeren.

NWO deelt de opvatting van het kabinet dat grensverleggende wetenschap de basis vormt van een innoverende en concurrerende economie, en van een vooruitstrevende en vitale samenleving. De organisatie maakt zich echter zorgen over de investeringen in het wetenschappelijk bestel als geheel, en die voor de tweede geldstroom in het bijzonder. De werkwijze in de tweede geldstroom bij de verdeling van middelen - denk aan toekenning in competitie en aan de zogeheten peer review - garandeert dat het geld terecht komt bij de beste onderzoekers.


*** Blij met investeringen in toponderzoek *** Belangrijk is de structurele financiering van de Vernieuwingsimpuls met 150 miljoen per jaar vanaf 2009. NWO betreurt wel dat het daarbij niet gaat om extra geld in het bestel, maar om het op een andere wijze besteden van bestaand geld uit de Smart Mix en uit de eerste geldstroom.

Tevreden is NWO ook met de financiering van de tweede periode van het National Genomics Initiative, met een bedrag van gemiddeld 38 miljoen per jaar. Daarmee wordt een belangrijke wens uit de NWO-strategie gerealiseerd. Positief waardeert NWO verder de extra financiering voor ASTRON en de blijvende aandacht voor de positie van vrouwen in de wetenschap via Vernieuwingsimpuls, Aspasia en Vrouwelijke hoogleraren.


*** Enveloppemiddelen afwachten ***
Met deze investeringen kunnen veel beloftes echter nog niet worden gerealiseerd. Zo is de voorziene investering van 12 miljoen voor grote infrastructuur volstrekt onvoldoende in relatie tot de benodigde 125 miljoen. Maar NWO vertrouwt erop dat het kabinet de roadmap voor grootschalige onderzoeksfaciliteiten die nu wordt ontwikkeld, te zijner tijd zal ondersteunen met voldoende middelen.

Het is op dit moment nog onduidelijk hoe het geld uit de zogeheten enveloppemiddelen verdeeld wordt, en of deze extra middelen voor onderzoek wel in competitie verdeeld worden. Het geld zal later in deze regeerperiode beschikbaar komen. NWO kan nu niet overzien of daarmee de ambities van het kabinet en van NWO kunnen worden waargemaakt, maar heeft daarop goede hoop.


---

Nadere informatie:

- Dominique de Vet en David Redeker (woordvoerders NWO)
- Dominique de Vet: t: +31 (0)70 344 05 45, devet@nwo.nl
- David Redeker: t: +31 (0)70 344 07 14, redeker@nwo.nl
- Woordvoering buiten kantooruren: t: +31 (0)6 1235 1603

07-45

###


--
Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek (NWO) Afdeling Voorlichting en Communicatie
Postbus 93138
2509 AC Den Haag