Nationaal Restauratiefonds


PERSBERICHT
Hoevelaken, 17 september 2007

Restauratiefonds-dienst groot succes:
1000e RestauratieWijzer-cliënt

Wat in 2002 startte als een geheel nieuwe manier om eigenaren van rijksmonumenten te ondersteunen bij het restauratieproces, is na vijf jaar uitgegroeid tot een blijvend succesvolle dienst. Het Restauratiefonds kon vrijdag de duizendste RestauratieWijzer-cliënt inschrijven. De RestauratieWijzer helpt op procedureel en financieel gebied bij de restauratie van een rijksmonument.

Pieter Siebinga, directeur van het Restauratiefonds, bezocht in Utrecht het monumentale pand van de heer Kneepkens om hem persoonlijk te feliciteren. De heer Kneepkens heeft plannen om het naastgelegen monument te kopen, te splitsen en te restaureren. Hij kent het Restauratiefonds al jaren. Ondanks het feit dat Kneepkens al eerder een rijksmonument restaureerde, besloot hij zich te laten begeleiden door de RestauratieWijzer. Het is een uitstekend middel om wegwijs te blijven in de huidige regels en financiële tegemoetkomingen.

De Map (Monumenten Aanpak Planner), regelmatig telefonisch contact en het vroegtijdig, samen met de monumenteneigenaar, bekijken van de financiële kant van de restauratie zijn de belangrijkste onderdelen van deze dienstverlening.

De duizendste cliënt is een heugelijk feit, maar voor het Restauratiefonds gaan de ontwikkelingen door. Om de klanten nog beter te bedienen, worden de mogelijkheden van het digitaliseren van de dienstverlening onderzocht. Via een marktonderzoek wordt gepeild of de monumenteneigenaar voorkeur geeft aan digitale of papieren informatie.


1 van 2

Nationaal Restauratiefonds combineert expertise op het gebied van financieringen met kennis van de monumentenwereld, en wil zo eigenaren en beheerders van monumenten alle denkbare steun bieden bij het restaureren en onderhouden van hun pand. Dat doen wij door het bieden van laagdrempelige financieringen en het geven van voorlichting, advies en begeleiding. Daarnaast wenden wij onze specifieke expertise aan om gevraagd en ongevraagd te adviseren en een strategische rol te vervullen binnen de beleidsvelden van de ministers van Cultuur en Ruimtelijke Ordening ten aanzien van behoudenswaardige elementen in het historisch ruimtelijke aanzicht van Nederland.

Noot aan de Redactie:
Voor meer informatie over dit persbericht kunt u contact opnemen met de heer P.J.A. Baars van het Nationaal Restauratiefonds, telefoon (033) 25 39 229 of 06 22 39 73 81, e-mail p.baars@restauratiefonds.nl.


2 van 2