Chronisch zieken en Gehandicapten Raad Nederland

CG-Raad bezorgd over inkomenseffecten belastingplan 2008

Lees de gehele pagina voor of selecteer een gedeelte van de tekst om t e laten voorlezen

In het Belastingplan 2008, dat op Prinsjesdag door het kabinet-Balkenende is gepresenteerd, wordt een versobering van de Buitengewone Uitgaven-regeling aangekondigd. De CG-Raad heeft berekend dat deze maatregel negatieve gevolgen heeft voor het inkomen van chronisch zieken.

De belangrijkste verandering in het Belastingplan is dat de premie voor de Zorgverzekeringswet niet meer aftrekbaar is. In ruil hiervoor wordt de drempel, die geldt voordat mensen voor aftrek in aanmerking komen, fors verlaagd. De CG-Raad kan zich goed voorstellen dat de ziektekostenpremies geen onderdeel meer zijn van de aftrekbaarheid van de buitengewone uitgaven. Het is normaal dat iedereen zijn ziektekostenpremie betaalt voor het basispakket van de Zorgverzekeringwet. Wel vindt de CG-Raad dat deze maatregel geen gevolgen mag hebben voor de inkomenspositie van mensen. Dat is nu wel het geval. De verlaging van de drempel naar 1,65% van het belastbaar inkomen is niet in alle gevallen voldoende om de negatieve gevolgen van de premiemaatregelen te ondervangen.

Minder voordeel

De voorgestelde versobering zal voor veel chronisch zieken en gehandicapten met een partner een lager fiscaal voordeel opleveren. Dat kan oplopen tot 165 per jaar. Voor alleenstaanden zal de fiscale teruggave ongeveer gelijk blijven. In deze berekening wordt nog geen rekening gehouden met het extra koopkrachtverlies door premiestijgingen die vanaf 2008 niet meer aftrekbaar zijn.

Zorgverzekeringswet

Het kabinet zegt dat eventuele negatieve inkomenseffecten worden gecompenseerd door toekomstige veranderingen in de Zorgverzekeringswet. Er zijn namelijk plannen om de no-claim af te schaffen en een verplicht eigen risico in te voeren in combinatie met een premieverlaging. Een bepaalde groep chronisch zieken en gehandicapten kan in aanmerking komen voor een compensatie van een deel van het eigen risico. De CG-Raad vindt dit geen werkelijke compensatie.

No-claim

De in 2005 ingevoerde no-claim bleek onbedoeld vooral chronisch zieken en gehandicapten financieel te treffen. Dat de regeling wordt ingetrokken, juicht de CG- Raad toe, maar dit is feitelijk niet meer dan het wegwerken van een misstand. De effecten hiervan meenemen in de inkomensplaatjes werkt vertekenend. De combinatie van de wijzigingen in het belastingplan en de maatregelen in de zorgverzekeringswet maakt dat mensen met veel zorgkosten erop achteruit gaan in vergelijking met mensen zonder veel zorgkosten. De CG-Raad zal de komende weken samen met het de NIBUD de inkomensgevolgen hiervan in kaart gaan brengen.

Betere regeling vergoeding meerkosten in 2009

De CG-Raad wil constructief meedenken over een betere regeling voor de vergoeding van meerkosten in verband met ziekte of handicap vanaf 2009. Hierover zijn reeds afspraken gemaakt met het ministerie van VWS. Positief is dat in de begroting van VWS niet meer gesproken wordt over een overheveling van de regeling naar de WMO. De CG-Raad heeft voorstellen gepresenteerd waarbij de doelgroep goed wordt afgebakend en op basis van een goede en onafhankelijke indicatie een toereikende vergoeding van meerkosten plaatsvindt. De CG-Raad vindt dat een nieuwe regeling niet mag leiden tot hogere uitvoeringskosten.

(Geplaatst: 19 september 2007)

---