Gemeente Venray


19 september 2007

B en W van Venray stelt ontwerpbegroting 2008 vast

Veel ambities, geen lastenverzwaring

Het college van B en W van Venray heeft de ontwerp programmabegroting 2008 vastgesteld. Hieruit blijkt dat gemeente Venray de komende jaren grote ambities heeft, maar dat de burgers hiervoor geen extra lastenverzwaring krijgen opgelegd.

De ontwikkeling van Venray die het college de afgelopen jaren heeft ingezet, wordt ook de komende jaren voortvarend voortgezet. Er staan diverse grote projecten op de rol. Denk hierbij aan de uitvoering van het project Centrum op de schop, de voorbereiding van de bouw van de sport- en evenementenhal, diverse infrastructurele werken, de verdere voorbereiding van verbouw van het gemeentehuis en de beleidsontwikkeling in het kader van de Wet Maatschappelijke Ondersteuning.

Het college is er zich van bewust dat het ambitieniveau de komende jaren heel hoog is en wil daarvoor gaan. Dit betekent dat er nu en ook gaandeweg het traject keuzes gemaakt moeten worden. Niet zozeer wat er opgepakt gaat worden, maar wel het moment waarop en de omvang. Keuzes maken is noodzakelijk zowel om financiële redenen als op basis van beschikbare capaciteit. Insteek bij het maken van de keuzes is dat de belastingdruk in evenwicht is met de ambities. Voor de komende jaren gaat het college uit van een verhoging van de OZB die niet hoger is dan het prijsinflatiepercentage. De rioolrechten stijgen conform beleid met 5,5%, maar deze stijging wordt volledig gecompenseerd door een daling van de afvalstoffenheffing. De parkeertarieven stijgen met ingang van 2008 nog slechts met 2,5% in plaats van de eerder vastgestelde 5%.

Het meerjarenperspectief is nog niet volledig sluitend. In de jaren 2008 en 2009 worden er nog overschotten geraamd, maar voor 2010 en 2011 verwachten we tekorten. Het college gaat daarom nu reeds geld reserveren om de grote projecten in de toekomst te kunnen uitvoeren. Verder wordt bij ieder project kritisch gekeken naar het programma van eisen en het moment van uitvoering.

Het college biedt de begroting tijdens de raadsvergadering van 18 september officieel aan de gemeenteraad aan. Tijdens de vergaderingen van 30 oktober en 6 november behandelt de gemeenteraad de Programmabegroting inhoudelijk.