Geld voor aanpak knelpunten in veertig aandachtswijken

woensdag 19 september 2007

Het Rijk en de woningcorporaties hebben afspraken gemaakt over de extra financiële inzet van de woningcorporaties voor de aanpak van de veertig aandachtswijken. De bouw van BredeScholen is daar een onderdeel van.

Minister Vogelaar. Foto RVD/Eric Maas

Minister Vogelaar (Wonen, Wijken en Integratie) en voorzitter Van Leeuwen van de vereniging van woningcorporaties Aedes hebben een onderhandelaarsakkoord getekend. De corporaties zeggen toe dat ze de komende tien jaar 2,5 miljard euro extra beschikbaar stellen voor de aanpak van de veertig aandachtswijken (250 miljoen euro per jaar). Naast deze extra inzet gaan er ook extra middelen naar deze wijken voor de bouw van BredeScholen. Eerder was al in het bestuursakkoord met alle gemeenten afgesproken dat zij het extra geld dat zij via het Gemeentefonds krijgen, inzetten voor de aanpak van wijken met knelpunten.

Er komt een laagdrempelig, landelijk, privaat Investeringsfonds. Corporaties die actief zijn in de veertig wijken, kunnen daarvan tegen gunstige voorwaarden gebruikmaken. Hierdoor krijgen deze corporaties de financiële ruimte om de wijkactieplannen uit te voeren. Alle corporaties leveren naar draagkracht een bijdrage aan het Fonds.

Het akkoord is een uitwerking van het Antwoord aan de samenleving dat de woningcorporaties in februari 2007 presenteerden en van het Actieplan Krachtwijken dat minister Vogelaar in juli 2007 naar de Tweede Kamer stuurde. De heffing die het kabinet in het Actieplan als uitgangspunt had genomen voor de financiering van de wijkaanpak, is met deze overeenkomst van de baan. Minister Vogelaar geeft binnenkort op basis van objectieve criteria een indicatie van de benodigde investeringen per wijk. De afgesproken 250 miljoen euro per jaar wordt verspreid over de wijken ingezet.