Gemeente Haarlem


19 september 2007
Sector Stadsbeheer


Haarlemse lucht schoner door aardgasbussen

Het rijden op aardgas door bussen heeft een zeer gunstig effect op de luchtkwaliteit in de stad. Dit blijkt uit metingen die de gemeente Haarlem heeft laten uitvoeren. Sinds het begin van 2006 wordt het openbaar vervoer in de regio Haarlem/IJmond uitgevoerd met 85 bussen die in plaats van diesel, aardgas gebruiken. Een uniek project in Nederland. Langs drukke busroutes in de binnenstad, waar relatief veel bussen op aardgas rijden, is de luchtkwaliteit sindsdien aanzienlijk verbeterd. Een verbeterde luchtkwaliteit heeft een positief effect op de gezondheid.

Om het effect van de aardgasbussen op de lokale luchtkwaliteit vast te stellen heeft de gemeente Haarlem luchtkwaliteitsmetingen laten uitvoeren op 16 locaties in de stad. De locaties lagen langs drukke busroutes, langs drukke verkeerwegen zonder busroutes en, ter vergelijking, in parken. Stikstofdioxideconcentraties zijn maandelijks gemeten gedurende een periode van drie maanden vlak voor de introductie van de aardgasbussen en in dezelfde periode een jaar later toen alle aardgasbussen in de regio Haarlem/IJmond operationeel waren.


Resultaten

Uit de verschillen in concentraties tussen de twee meetperiodes blijkt dat langs drukke busroutes in de binnenstad waar relatief veel aardgasbussen rijden, een aanzienlijke verbetering van de luchtkwaliteit is gerealiseerd. Met name op het Stationsplein, de Kruisweg en de Nassaulaan is de bijdrage van het gemotoriseerd verkeer aan de stikstofdioxideconcentratie met omstreeks vijftig procent afgenomen. Overigens rijden de Zuidtangentbussen en de bussen uit de regio Leiden niet op aardgas.

Langs drukke verkeerwegen zonder busroutes (o.a. Prinsen Bolwerk en Buitenrustlaan) is geen significante verbetering van de luchtkwaliteit gemeten. Voor dergelijke locaties worden aanvullende maatregelen om de luchtkwaliteit te verbeteren, zoals bijvoorbeeld het instellen van een milieuzone, onderzocht.

Rol gemeente Haarlem

Bij de aanbesteding van het openbaar vervoer in de regio Haarlem/IJmond door de provincie Noord-Holland, heeft de gemeente Haarlem de nadrukkelijke wens van bussen op aardgas geuit. Bussen met een aardgasmotor stoten namelijk geen fijn stof of roet uit. Tevens is de uitstoot van stikstofdioxide (NO2) ruim 90% lager, in vergelijking met dieselbussen. Zowel fijn stof als NO2 zorgt voor grote problemen met de luchtkwaliteit, vooral in binnensteden en langs drukke wegen.

De wens van de gemeente Haarlem heeft er toe geleid dat het openbaar vervoer in Haarlem/IJmond sinds begin 2006 door Connexxion wordt uitgevoerd met 85 aardgasbussen, die voldoen aan zeer strenge Europese emissienormen, de zogenaamde EEV-normen (Enhanched Environmentally-friendly Vehicle).