Politie Groningen

Politie voert extra brommercontroles uit

Provincie Groningen, 19-09-2007 o Nu de scholen weer zijn begonnen en veel jonge brommerrijders dagelijks onderweg zijn, is Regiopolitie Groningen gestart met extra brommercontroles. De politie controleert op alle aspecten van het brommerrijden, maar heeft met name aandacht voor de helm en het kenteken. Daarnaast wordt er extra toezicht gehouden op plaatsen waar geregeld overlast is door brommerrijders.

De controles van de politie zijn nog steeds nodig. Uit landelijke onderzoekscijfers van het Bureau Voorlichting van het Openbaar Ministerie (BVOM) blijkt dat bromfietsers, zowel bestuurders als passagiers, minder vaak een helm dragen. In 2006 droeg 92,7 procent van de bestuurders in Groningen een helm, terwijl dat een jaar eerder nog 96,8 procent was. De brommerrijders doen hun kinband wel vaker (goed) dicht: 88 procent in 2006 tegenover 86 procent in 2005. De Groningse brommerrijders scoren ook beter dan het landelijk gemiddelde. Het landelijk percentage bestuurders met een helm op daalde namelijk van 93 procent in 2005 naar 90,8 procent in 2006. Het percentage bestuurders dat de kinband (goed) dicht doet, nam landelijk zelfs af: van 91 procent in 2005 naar 88 procent in 2006.

Helm goed op

Zowel bestuurder als passagier op een bromfiets zijn verplicht een helm te dragen. Maar daarbij is ook belangrijk dat de helm op de juiste manier wordt gedragen, dus goed op het voorhoofd en met een dichte kinband. Bovendien moet de helm goedgekeurd zijn volgens de Europese ECE-norm en nog in goede staat zijn. Een oude helm kan op den duur broos worden. Ook na een valpartij moet een helm vervangen worden, ook al is er geen zichtbare schade. De schokdemping neemt namelijk wel af.

Kenteken verplicht

Bij de controles besteedt de politie ook aandacht aan de kentekenplicht die in januari 2007 is ingevoerd. Alle bromfietsen moeten een eigen kentekenbewijs en kentekenplaat hebben. Zonder een afgegeven kentekenbewijs en kentekenplaat mogen bromfietsen niet op de openbare weg rijden. Het kan de brommerrijder een boete van 140 euro opleveren. Als de kentekenplaat wel is afgegeven, maar niet aanwezig is op de brommer of vervuild is, kost dat de bestuurder 50 euro. Dankzij de kentekenregistratie kan de politie de verkeersveiligheid vergroten, criminaliteit beter aanpakken, de aansprakelijkheid duidelijk vaststellen en de verzekeringsplicht beter handhaven. Ook zorgt het kenteken ervoor dat diefstal van bromfietsen minder aantrekkelijk wordt.