Provincie Zuid-Holland

provincie zuid holland

Woningbouwproductie in Zuid-Holland blijft achter

De afgelopen twee jaar hebben de Zuid-Hollandse gemeenten gezamenlijk 20% te weinig gebouwd. Het lukt wel om aan de wens van Provinciale Staten te voldoen om 50% van alle woningen binnenstedelijk te bouwen. Voor periode 2005-2009 zijn er voldoende woningbouwplannen ontwikkeld. Toch lukt het niet in deze periode de gewenste woningbouwproductie van 111.700 woningen te halen. Het aandeel sociale woningen van 30% wordt niet gehaald en er wordt onvoldoende voor senioren gebouwd. Dit blijkt uit de voortgangsrapportage van de provinciale Woonvisie (2005-2014)

In het laatste WoonOnderzoek Nederland (2006) wordt een deel van de verklaring gegeven voor de achterblijvende bouwproductie. Stagnatie in de vraag of de afzetbaarheid van bepaalde woningtypes is een probleem. De nieuwe woningen wijken aanzienlijk af van de wensen van de consument. Er is een groot tekort aan huurwoningen, vooral huurappartementen. Ook is er een tekort aan woningen in centra van stedelijk gebied, in (klein)stedelijke groene milieus en afgelegen landelijke milieus. Doordat de bouwproductie achterblijft, is het moeilijker de beroepsbevolking vast te houden en nieuwe mensen aan te trekken. Dit is juist hard nodig omdat volgens het CBS de potentiële beroepsbevolking structureel daalt.

Bouwtempo verhogen
In het najaar bezoekt de gedeputeerde Ruimtelijke Ontwikkeling, Manita Koop, alle besturen van de Zuid-Hollandse regio's. Zij wil met de regio's afspraken maken om het bouwtempo te verhogen en de kwaliteit van de woningen en woonomgeving te verbeteren. "Ik wil van de regio's horen welke factoren de woningbouwproductie belemmeren en op welke punten de provincie een rol kan spelen om deze problemen aan te pakken. Doel is om per regio te komen tot afspraken over de uitvoering van oplossingen", aldus gedeputeerde Koop. De provincie helpt de productie te verhogen met extra aandacht voor kwaliteit door o.a. regionale aanjaagteams woningbouw te ondersteunen. Deze aanjaagteams achterhalen de oorzaken van opgelopen vertragingen en zoeken de bijhorende oplossingen. In enkele regio's waar deze teams ontbreken zal de provincie oprichting stimuleren. Ook wil de provincie een brug slaan tussen verschillende ideeën en ervaringen van partijen en de uitvoering ervan om de productie en de kwaliteit van woningen te verhogen. Met andere overheden, projectontwikkelaars en corporaties worden strategieën ontwikkeld over bouwen en herstructureren in zuid-Holland en de kwaliteit van het wonen in Groene Hart.

Bron: Communicatie 070- 441 66 22