Panasonic de slechtste, Nokia en Sony Ericsson de beste

Electronicabedrijven groener dan ooit op Greenpeace ranglijst

19 september 2007

Amsterdam, Nederland -- Onder druk van Greenpeace zijn electronicabedrijven duurzamer gaan produceren. Alle bedrijven op de lijst scoren nu minimaal 5 van de 10 duurzaamheidspunten (1). Een jaar na de introductie van de Guide to Greener Electronics staat Nokia nog altijd bovenaan, samen met Sony Ericsson. Dell en Lenovo volgen vlak daaronder. De slechtste van deze vijfde editie van de ranglijst is Panasonic. Hoewel Panasonic wel een aantal producten op de markt heeft gebracht zonder de meest vervuilende chemicaliën, scoort het afvalbeleid van het bedrijf erg slecht. Apple en HP staan net boven Panasonic. Beide bedrijven duikelden naar beneden omdat er geen nieuwe verbeteringen werden doorgevoerd, terwijl de concurrenten dit wel deden.

De grootste winnaars van deze editie zijn Sony en LG Electronics. Beide bedrijven raakten een eerder dit jaar opgelegd strafpunt kwijt, dat ze kregen vanwege het hanteren van een dubbele standaarden. LG en Sony zeiden publiekelijk zich verantwoordelijk te voelen voor hun eigen afgedankte producten, maar waren in de VS lid van een coalitie die juist consumenten voor de recyclingkosten van dit afval wil laten opdraaien. Beide bedrijven trokken zich recentelijk terug uit deze coalitie (2).

"Het is bemoedigend te zien dat de bedrijven vooruitgang boeken, al hebben veel van hen nog een lange weg te gaan", zegt Kim Schoppink, campagneleider giftige stoffen van Greenpeace Nederland. "De impact van de ranglijst is enorm. Niet alleen de bedrijven uit de lijst, maar de hele industrie vergroent."

Sinds de lancering van de Guide to Greener Electronics zijn veel meer producten op de markt vrij van de ergste gifstoffen; broomhoudende vlamvertragers en PVC. Deze stoffen zorgen voor enorme vervuiling als de apparaten afval zijn geworden. Broomhoudende vlamvertragers zijn moeilijk afbreekbaar en hormoonverstorend. Bij PVC komen bij verbranding kankerverwekkende dioxines vrij. Een jaar geleden hadden alleen Nokia en Sony Ericsson mobiele telefoons op de markt zonder één van deze twee stofgroepen. Inmiddels zijn Motorola en LGE gevolgd. Ook Sony heeft nieuwe producten op de markt gebracht die gedeeltelijk vrij zijn van de genoemde stoffen. Zelfs hekkensluiter Panasonic heeft verschillende PVC-vrije producten gemaakt en twee producten zonder broomhoudende vlamvertragers.

Veel bedrijven hebben ook stappen vooruit gezet in hun afvalbeleid door publiekelijk verantwoordelijkheid te accepteren voor het eigen afval. De meeste hebben dit ook in de praktijk gebracht door het opzetten van vrijwillige inzamelings- en recyclingssystemen in landen waar wetgeving hen hier niet toe dwingt.

Greenpeace wil dat de bedrijven alle giftige chemicaliën uitbannen en overal ter wereld het eigen afval inzamelen en recyclen. Alleen dan zullen de wereldwijde problemen van het giftige elektronica afval worden opgelost.

Opmerkingen voor redacties

Noten: 1. In de eerste editie van de Guide to Greener Electronics was de laagste score 1.3 uit 10, en maar 5 bedrijven scoorden meer dan 5. 2. De weblinks naar de sites waar Sony en LGE aangeven uit de Electronics Manufacturer Coalition for Responsible Recycling (EMCRR) te zijn gestapt: http://www.sony.net/SonyInfo/Environment/recycle/america/index.html http://www.lge.com/about/sustainability/take-back_recycling.jsp

Visie, video, foto's, report informatie

Laura Westendorp, persvoorlichter Greenpeace Nederland, 06 25031013 Kim Schoppink, campagneleider giftige stoffen Greenpeace Nederland, 06-21296911 De nieuwste editie van de Guide to Greener Electronics is te vinden op: http://www.greenpeace..nl/greenerelectronics