Oxfam Novib: millenniumdoelen terecht centraal

19/09/2007 13:59



Oxfam Novib



Reactie op begroting en plannen kabinet Balkenende IV

Den Haag, 19 september

De begroting voor Ontwikkelingssamenwerking en de beleidsvoornemens van minister Koenders zien er op het eerste gezicht goed uit. Nederland blijft gelukkig een van de - weinige - landen die ruim voldoet aan de internationaal afgesproken norm van 0,7% BNP voor ontwikkelingssamenwerking. Dat zegt Oxfam Novib in een eerste reactie op de plannen die op Prinsjesdag bekend zijn gemaakt.

Positief is dat het kabinet zeer duidelijk inzet op het halen van de Millenniumdoelen in 2015. Van groot belang hierbij is dat Nederland de Europese Unie en de andere lidstaten weet te overtuigen van de noodzaak dat ook zij hieraan aanzienlijk hogere prioriteit geven.

Nederland wil een voortrekkersrol spelen bij maatregelen tegen de gevolgen van klimaatverandering. De regering erkent dat vooral ontwikkelingslanden en kwetsbare groepen, die hier het minst verantwoordelijk voor zijn, het hardst worden getroffen. De regering gaat uit van het principe dat de vervuiler betaalt maar geeft niet aan of de extra inspanningen die nodig zijn om de armsten te helpen zich aan te passen aan klimaatverandering uit ODA moeten worden gefinancierd. Oxfam Novib is van mening dat de kosten van adaptatie in ontwikkelingslanden niet als ODA-geld mogen worden aangemerkt. Dat geld is immers vooral nodig om de millenniumdoelen te halen en mag niet gebruikt om het eigenlijke ontwikkelingsbudget aan te tasten..

Nederland zou, gezien haar bijdrage aan de milieuvervuiling en haar gemiddeld inkomen, minimaal 612 miljoen euro op jaarbasis aan adaptatie in ontwikkelingslanden moeten bijdragen. De regering zou daarom moeten onderzoeken of innovatieve bronnen van financiering gevonden kunnen worden. Mogelijk kan worden bezien of een vast percentage van de in te voeren vliegbelasting gebruikt kan worden om arme landen financieel te ondersteunen bij hun adaptatiemaatregelen.

In de begroting ziet Oxfam Novib niets terug van de belofte uit het regeerakkoord van verdergaande initiatieven tot schuldkwijtschelding. Er wordt alleen gesproken over het voorkómen van nieuwe onhoudbare schulden. Ruim 6% (301 miljoen euro) van de netto ODA-middelen gaat op aan kwijtschelding van exportkredietschulden. Dergelijke schuldkwijtschelding ten bate van het Nederlandse bedrijfsleven dient gefinancierd te worden bovenop het hulpbudget. Het is zeer teleurstellend dat deze vervuiling van het budget, net als de uitgaven voor kustbewaking van de Antillen en de eerstejaars opvang van asielzoekers - zaken die hoegenaamd niets met ontwikkelingssamenwerking van doen hebben - nog steeds niet wordt opgeruimd.

Het is teleurstellend dat uitgaven voor hoger onderwijs vallen binnen de 15% van de begroting die aan onderwijs worden uitgegeven. Dat gaat ten koste van de investeringen in basisonderwijs die juist hoge prioriteit moeten houden. Riskant is het voornemen om de Nederlandse bijdrage aan het zogeheten Fast Track Initiative (FTI) met 40 miljoen euro te verlagen in een poging om andere landen te prikkelen hun bijdragen juist te verhogen. Op zijn minst moet die verlaging de komende jaren ongedaan gemaakt worden. Ook dient de regering duidelijk te maken hoe het andere landen denkt te overtuigen om meer in het FTI te investeren.






Noot voor de redactie:


Noot voor de redactie,