Vlaamse Overheid

Nieuwsbericht van de Vlaamse overheid van woensdag 19 september 2007

Minister Vanackere geeft extra impulsen aan de zorgsector

Vorige vrijdag werd tijdens de ministerraad het begrotingsakkoord goedgekeurd. Vlaams minister van Volksgezondheid, Welzijn en Gezin, Steven Vanackere meldt dat hij nu, boven op de 22,5 miljoen euro die de voorbije jaren jaarlijks werden geïnvesteerd om de wachtlijsten in de gehandicaptenzorg weg te werken, over 10 miljoen euro extra voor de wachtlijsten in de zorgsector kan beschikken. Dit maakt dat we 32,5 miljoen extra in de wachtlijsten kunnen investeren.

Na indexering en aanpassing van de lonen betekent dit een toename van het budget voor het VAPH (Vlaams Agentschap voor Personen met een Handicap) met 54,5 miljoen euro.

Voor Kind en Gezin stijgt het bruto-budget met 19,2 miljoen euro. Naast index, de evolutie van de lonen en de verdere uitvoering van het Globaal Plan betekent dit een effectieve nieuwe toename van 3,7 miljoen euro vanaf 2008. De extra middelen gaan onder meer naar de uitbouw van de kinderopvang en de preventieve zorg voor kinderen, de wachtlijsten in de adoptie en de Kind en Gezin-telefoonlijn.

Ook het budget van de Bijzondere Jeugdbijstand neemt toe met 17,9 miljoen euro. Dit betekent een nieuwe opstap van 4 miljoen euro voor de residentiële opvang die kadert in het Globaal Plan. Voor pleegplaatsingen, internaten en preventieve sociale acties is 1 miljoen extra voorzien. Voor de verdere capaciteitsuitbreiding van de gemeenschapsinstellingen is 3,7 miljoen extra begroot.

Naar aanleiding van de begrotingsopmaak besliste minister Vanackere daarenboven ook nog om een extra impuls van 0,5 miljoen euro voor de geestelijke gezondheid te voorzien, evenals 150.000 euro extra voor het beleid inzake gezondheidspreventie.

Minister Vanackere maakt van de substantiële verhoging van het budget voor het VAPH gebruik om een aantal nieuwe accenten te leggen die een definitieve knik in de evolutie van de afbouw van de wachtlijsten moeten realiseren.

In de eerste plaats wil hij de extra middelen creatief gebruiken zodat aan de dringende zorgvragen snelle antwoorden kunnen gegeven worden. Er zal nagegaan worden hoeveel mensen tevreden zijn met een proportionele oplossing zoals bv. de mogelijkheid voor gezinnen om op variabele tijdstippen zelf voor de zorg in te staan of door de thuisopvang van gehandicapte kinderen te combineren met een permanente mogelijke terugvalbasis naar de instellingen.

De tweede strategie die Steven Vanackere wil aanwenden om de wachtlijsten aan te pakken is de zorggradatie, waardoor hij aan de zorgvrager de zekerheid kan aanbieden van een gepast zorgaanbod. Om dit te realiseren werkt de minister aan een herverdeling van de beschikbare middelen in de volwassenensector.

Via de zorgvernieuwing krijgen de gehandicapten bovendien de mogelijkheid om zelf hun zorgvraag aan te sturen. Om hierop een soepel antwoord te geven zal de zorgverlener een veel grotere managementruimte krijgen zodat hulpverleners in een betere vertrouwensrelatie met de zorgvrager kunnen inspelen op de vraag. (cfr. Aanpak van de wachttijd hulpmiddelen: werd op die manier van 1 jaar tot 1 maand herleid.)

De derde stap in de aanpak betreft de uitbouw en het op de sporen zetten van de zorgregie en het perfectioneren van de centrale zorgregistratie. Er zal sneller geregistreerd kunnen worden, zodat na bemiddeling met de zorgvrager er vlugger met de zorgafstemming en de zorgverlening kan opgestart worden.

Voor meer persinformatie kunt u terecht bij:

Harry Vanbuel
Tel: 02 552 64 89
GSM: 0475 89 49 25
Email: persdienst.vanackere@vlaanderen.be