Description: Minister van Defensie Eimert van Middelkoop ontving vanmorgen in alle vroegte zijn nieuwe Canadese ambtgenoot Peter MacKay op de vliegbasis Soesterberg. Het kennismakingsbezoek stond vooral in het teken van de ISAF missie in Afghanistan.

Ministerie van Defensie

ACTUEEL

19-09-2007 13:57

CANADESE DEFENSIEMINISTER BEZOEKT NEDERLAND

Minister van Defensie Eimert van Middelkoop ontving vanmorgen in alle vroegte zijn nieuwe Canadese ambtgenoot Peter MacKay op de vliegbasis Soesterberg. Het kennismakingsbezoek stond vooral in het teken van de ISAF missie in Afghanistan. Ook Commandant der Strijdkrachten generaal Dick Berlijn en zijn Canadese evenknie Rick Hillier waren aanwezig.

Behalve over ISAF werd er ook gesproken over de komende informele NAVO-bijeenkomst in Noordwijk. Na afloop van de bespreking gaven MacKay en Van Middelkoop aan dat er gestreefd moet worden naar meer coördinatie van de civiele ontwikkelingscomponenten. Ook willen ze dat instanties als de Verenigde Naties en de Europese Unie een grotere rol opeisen.

MacKay stelde dat meer NAVO-partners een groter deel van de last op hun schouders zouden moeten nemen. De NAVO zou zich eveneens meer moeten inspannen lidstaten en partners te bewegen in het zuiden van Afghanistan actief te worden.

Beide landen moeten binnenkort beslissen over een eventuele voortzetting van hun aandeel binnen ISAF. MacKay gaf aan dat de beslissing van Canada mede afhankelijk is van de positie die Nederland inneemt.