Gemeente Zoetermeer

Kunsthappen in Zoetermeer

Proeven aan kunst
De gemeente Zoetermeer en het ministerie van OC&W verlenen subsidie voor het project Kunsthappen. Het "proeven aan kunst" bestaat sinds 2001 en was destijds een initiatief van het Stadstheater en de Boerderij met als doel om jongeren in aanraking te laten komen met de Zoetermeerse cultuurpodia.

Dit project wordt georganiseerd binnen het Actieplan Cultuurbereik. Zoetermeer is een van de 30 gemeenten die meedoen met het Actieplan Cultuurbereik van het ministerie van OC&W (de 90.000+ gemeenten) en krijgt hiervoor jaarlijks een bedrag van circa EUR 90.000.

Kunsthappen is ontstaan binnen het Actieplan Cultuurbereik van het ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap) waar Zoetermeer samen met nog dertig 90.000 plus gemeenten aan meedoet en wat onder andere tot doel had om jongeren meer in aanraking te laten komen met kunst en cultuur.

Vanaf vorig jaar doen alle grote instellingen mee aan Kunsthappen te weten: de Bibliotheek, het Stadstheater, de Boerderij, het Stadsmuseum en het CKC (Centrum voor Kunst en Cultuur).

Kunsthappen is bestemd voor alle leerlingen van 4 Havo en 4 Vwo

De gemeente Zoetermeer heeft als één van de speerpunten van het Actieplan Cultuurbereik 2005-2008 de cultuureducatie in schoolverband.

Binnen het Actieplan Cultuurbereik is de laatste jaren een steeds grotere samenwerking ontstaan tussen de culturele instellingen onderling en tussen de culturele instellingen en de scholen.

Dit jaar vindt Kunsthappen plaats van maandag 17 tot en met donderdag 20 september en op donderdag 27 september. Circa 1000 leerlingen van 4 Havo en 4 Vwo zullen een dag lang kennis maken met de vijf grote culturele instellingen.

Bibliotheek - Wereldsteden in beeld
Tijdens Kunsthappen wordt een korte impressie van Rome gegeven, zoals de stad er vroeger uit heeft gezien en zoals je het in deze tijd kunt gaan beleven.

Allerlei informatie over wereldsteden liggen voor de leerlingen klaar via boeken, dvd's en cd-rom's.

Boerderij - Workshop Licht

De Boerderij biedt, per klas, workshops licht aan, waarin in een half uur tijd een combinatie wordt gemaakt met een pakkende lichtshow, een kleine expositie over licht en een stukje praktijk met de leerlingen waarin ze zelf aan het werk gaan.

CKC - Van alles onder één dak

Muziek, beeldende kunst, dans, theater, Skool of Rockwell (hiphop) en muziek en kunstgeschiedenis.

Na een korte introductie wordt er in vier groepen een workshop gevolgd: improvisatie, theater, djembé, hiphop/breakdance en DJ (zelf achter de draaitafel staan).

Stadsmuseum Zoetermeer

Het programma van het Stadsmuseum rond Kunsthappen zal zich richten op de zeefdrukken die op de tentoonstelling "Veertig jaar zeefdrukken met passie" van de collectie van Wout van der Vet te zien zijn.

Het gaat niet alleen om de vraag of leerlingen iets mooi vinden of niet, maar om de vraag: wat wil de kunstenaar overbrengen en vind je dat dit gelukt is?

Stadstheater - Pas de duh

Tijdens Kunsthappen is een kort optreden te zien van de groep 2Da Point met Pas de duh waarin een klassieke danseres en een streetdancer elkaars dansstijl becommentariëren. De twee dansers zijn ervan overtuigd dat hun eigen stijl de enige echte is en kijken neer op de ander.